DEBATT

Munchmuseet:

Kronen på verket

Det nye museets framskutte tomt, arkitekturen og ikke minst innholdet, arven etter Munch og Stenersen, vil gjøre Munchmuseet til et av Oslos aller viktigste bygg. Et bygg som tilhører hele byen, nasjonen og verden.

TALENTENES BY: Det nye Munchmuseet er, sammen med det nye hovedbiblioteket, fyrtårnene som står som symboler på det nye Oslo – talentenes by, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB
TALENTENES BY: Det nye Munchmuseet er, sammen med det nye hovedbiblioteket, fyrtårnene som står som symboler på det nye Oslo – talentenes by, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Hallstein Bjercke. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Hallstein Bjercke. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Oslos politikere hadde i tiår kranglet om det nye museet skulle ligge her eller der – om det skulle se slik eller sånn ut – og mens politikerne kranglet lå titusenvis av kunstverk innlåst i en fuktig kjeller på Tøyen. Dette var Oslopolitikkens gordiske knute.

UHELDIG: Denne våghalsen var ikke klar for denne bølgen. Video: KameraOne Vis mer

Jeg er stolt av at vi klarte å bygge et nytt museum for vår største kunstner. Det blir et fantastisk museum for byen – for landet og for verden. Det nye Munchmuseet kommer til å bli en suksess og en viktig del av Oslos identitet. Det er sånn vi bygger det nye Oslo.

Jeg er sikker på at vi nå har bygget et svært godt hus på den beste tomta i byen. Her skal Munchmuseet stå i 100 år, minst. Debatten om lokalisering og utforming var lang og tung, men vi vant den til slutt. Nå står bygget klart til å huse arven etter Edvard Munch på en måte som er kunstneren verdig.

I Bjørvika har Fjordbyen vokst fram. Her er det boliger, barnehager, næringsliv, badeplasser og kulturinstitusjoner. Når vi utvikler hele bydeler i ett jafs, slik vi gjør her, er det viktig at bydelen har aktiviteter og attraksjoner som gjør den til noe mer enn et rent forretningsområde eller et rent boligområde. Bjørvika har allerede blitt en bydel med stort spenn, identitetsbærende institusjoner, populære badeplasser, gode restauranter, kunst og kultur.

Kronen på verket er Munchmuseet, som formelig svever over landskapet, og kommer til å bli et av de virkelig store omdreiningspunktene i denne delen av byen. I tillegg har vi også Den Norske Opera og Ballett, og vårt eget nye hovedbibliotek som nylig ble kåret til verdens beste folkebibliotek.

Bjørvika huser kulturinstitusjoner i verdensklasse. Men fortsatt er Oslo er en ukjent perle. For oss som bor og arbeider i Oslo-regionen er det nesten vanskelig å ta innover seg at verden ikke kjenner til oss. Men slik er det. Flere undersøkelser viser at Oslo er attraktiv og full av muligheter, men relativt ukjent og usynlig i utlandet.

Dette gjelder spesielt regionens kvaliteter knyttet til kultur og næringsutvikling. Samtidig vet vi at den internasjonale konkurransen mellom storbyer skjerpes. Å være ukjent setter oss i skyggen.

Oslo-regionen skårer høyt på livskvalitet, har et rikt kulturtilbud og en kunnskapsøkonomi med flere ben å stå på. Vi har flere verdensledende næringer og fremragende kunnskapsmiljøer, attraktive campuser og en startup-scene i rask utvikling.

Men vårt kanskje viktigste fortrinn er en høyt utdannet og ung, voksen befolkning som er i vekst. Denne utviklingen bør vi heie fram og støtte oppunder. For det er viktig at regionens befolkningsvekst speiles av vekst i verdiskaping.

Den globale kampen om de beste hodene har hardnet til de siste åra. Det gjør det nødvendig å styrke Osloregionens konkurranseevne, og vår evne til innovasjon, omstilling og verdiskaping. Regionen må være attraktiv for både talenter, investeringer og besøkende. Vi må sørge for at resten av verden får øynene opp for det virkelige Oslo – det unge og banebrytende Oslo. Det er nå vi må realisere Oslo som talentenes by.

For talentene er den nye oljen, og Oslo vil ha en viktig rolle som landets kunnskapshovedstad og fremste talentmagnet i åra som kommer. Vi skal ta vel imot og skape verdens beste muligheter for alle de som vil realisere sitt talent i Oslo – uansett bakgrunn.

Det nye museets framskutte tomt, arkitekturen og ikke minst innholdet, arven etter Munch og Stenersen, vil gjøre dette til et av Oslos aller viktigste bygg. Et bygg som tilhører hele byen, nasjonen og verden. Men det er også et bygg som plasserer Munch og hans kunst sentralt i framtidas Oslo – en by som er inne i en avgjørende epoke.

En liknende utvikling som den vi har nå, har vi ikke hatt på hundre år. Den gang tok byen steget inn i industrisamfunnet, nå tar vi steget inn i kunnskapssamfunnet.

Det er kunnskap og kreativitet denne byen skal leve av framover. Det nye Munchmuseet er, sammen med det nye hovedbiblioteket, fyrtårnene som står som symboler på det nye Oslo – talentenes by.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer