KOMMENTARER

Kronprinsessen

Hadia Tajiks bok er et strategisk grep.

IKKE UBESTRIDT: Selv om Tajik åpner opp, går det hit og ikke lenger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE UBESTRIDT: Selv om Tajik åpner opp, går det hit og ikke lenger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Denne boka har et åpenbart budskap som ikke staves rett ut: Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik er klar for å bli partileder og statsminister når den dag kommer. Boka gjør det også mer sannsynlig at det kan skje.

I et mye omtalt bilde i Interview Magazine poserer Demokratenes radikale stjerneskudd Alexandria Ocasio-Cortez i en svinedyr grønn dress og høye Manolo Blahnik stiletter. AOC sitter bredbeint og framoverlent i ei trapp, med et kompromissløst blikk i kamera som levner liten tvil om at dette er ei dame som vil opp og fram. Bildet på forsida på Tajiks bok likner til forveksling og kan beskrives på samme måte. Men Tajiks skimrende dress, delvis åpne sko og lille kant av blonder kan også hinte til det frieriet denne boka er.

Arbeiderpartiets kronprinsesse er finanspolitisk talsperson, første nestleder, parlamentarisk nestleder, hun har lang fartstid både på Stortinget og i regjering. Når Jonas Gahr Støre en dag gir seg som partileder, er derfor Hadia Tajik både formelt og reelt den naturlige arvtaker.

Men kronprinsessen er ikke ubestridt. I ei tid der Arbeiderpartiet lenge har slitt på meningsmålingene og det mange steder er ulmende misnøye med partilederen, går diskusjonen om hvem som kommer etter høyere enn vanlig. I Arbeiderpartiet er det alltid flere utfordrere, og nå som Trond Giske er ute, er Raymond Johansen det tydeligste alternativet til Hadia Tajik hvis Støre skulle gå av. Byrådslederen har loset Oslo tydelig gjennom pandemien så langt. Hans største utfordring er at han ikke har plass på Stortinget, og heller ikke stiller til valg.

Tajik kritiseres for å være for privat, for lite folkelig, for å være «flink pike». Det sies hun har et høyt forbruk av nære medarbeidere og stilles spørsmål ved hvordan hun er å samarbeide med. I tillegg var Tajiks håndtering av varslene mot Trond Giske kontroversiell, og i sterk motsetning til ham blir hun også kritisert for å gå for tidlig fra ulike arrangementer i partiorganisasjonen. Andre sier hun ikke kan bli partileder fordi hun er muslim og/eller ung kvinne. Dette sies ikke bare av rasister og antifeminister, men av folk som mener at «Norge ikke er rede».

Med denne boka imøtegår Tajik de fleste av disse argumentene, indirekte. Ønsket om makt er diskret formulert.

Den tidligere journalisten skriver godt, og den erfarne politikeren er strategisk. Tittelen på boka er «Frihet. En politisk og personlig historie». Boka er mer politisk enn personlig, og Hadia Tajik bruker biter av sitt privatliv som innramming av politiske saker.

Her er noen, men få nyheter, null sladder og få private betroelser. Tajik skriver om sin personlige tro på en måte som er egnet til å tilfredsstille både kristne, sekulære og muslimer. Hun forteller at hun har giftet seg i hemmelighet, lider av kvinnesykdommen endometriose og har slitt med å bli gravid. I boka forsvarer Tajik sin håndtering av Giske-saken, og forteller at hun var uskyldig da hun og Astrid Aas Hansen ble beskyldt for å gå inn for hijab i politiet bak justisministerens rygg. Men selv om hun skriver at foreldrene opprinnelig ønsket at hun skulle gifte seg med en muslim, forteller hun ikke om hvordan de reagerte da hun ble sammen med Stefan Heggelund – eller da hun skilte seg fra ham. Slike situasjoner lar hun andre fortelle om seg selv. Selv om Tajik åpner opp, går det hit og ikke lenger.

En partiveteran sa en gang på privaten at «I Arbeiderpartiet er det to ting som gjelder: Blod og sæd». Både Gro Harlem Brundtland, Jens Stoltenberg og Raymond Johansen har familietreet på plass. Jonas Gahr Støres største utfordring internt er at mange tillitsvalgte mener han ikke kjenner partiet godt nok.

Hadia Tajik var aktiv i AUF tidlig, og ledet Strand AUF som 16-åring. Foreldrene fra Pakistan er ikke Ap-adel, men de sikrer henne en annen ting Støre ikke har: Arbeiderklassebakgrunn, attpåtil fra distriktene. Hennes klasse- og distriktsbakgrunn gjentas mange ganger i boka.

Først og fremst er denne boka likevel en bred gjennomgang av den politikken Hadia Tajik mener er viktigst. Sakene hun trekker fram er i hovedsak de viktigste sakene Arbeiderpartiet vinner velgere på – og som de i forrige valg mistet sakseierskap til. Hun skriver om arbeid, om skole og om helse. Tajik skriver om olje, integrering, skatt og likestilling. Delvis på måter som kunne blitt brukt direkte som innlegg på et landsmøte. Men også med linjer til sitt eget liv, med beskrivende møter med berørte mennesker og med en tydelig omsorg for dem det gjelder.

Hadia Tajik forteller om egne erfaringer med rasisme, med helsevesenet og foreldrenes vei inn i norsk arbeidsliv. Slik kan hun med større troverdighet si noe om utfordringene og antyde løsningene. Nettopp denne bredden er hennes fremste fordel som mulig partileder. Det er neppe tilfeldig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer