KOMMENTARER

Kronprinsessen

Hadia Tajiks bok er et strategisk grep.

IKKE UBESTRIDT: Selv om Tajik åpner opp, går det hit og ikke lenger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE UBESTRIDT: Selv om Tajik åpner opp, går det hit og ikke lenger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Denne boka har et åpenbart budskap som ikke staves rett ut: Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik er klar for å bli partileder og statsminister når den dag kommer. Boka gjør det også mer sannsynlig at det kan skje.

I et mye omtalt bilde i Interview Magazine poserer Demokratenes radikale stjerneskudd Alexandria Ocasio-Cortez i en svinedyr grønn dress og høye Manolo Blahnik stiletter. AOC sitter bredbeint og framoverlent i ei trapp, med et kompromissløst blikk i kamera som levner liten tvil om at dette er ei dame som vil opp og fram. Bildet på forsida på Tajiks bok likner til forveksling og kan beskrives på samme måte. Men Tajiks skimrende dress, delvis åpne sko og lille kant av blonder kan også hinte til det frieriet denne boka er.

Arbeiderpartiets kronprinsesse er finanspolitisk talsperson, første nestleder, parlamentarisk nestleder, hun har lang fartstid både på Stortinget og i regjering. Når Jonas Gahr Støre en dag gir seg som partileder, er derfor Hadia Tajik både formelt og reelt den naturlige arvtaker.

Men kronprinsessen er ikke ubestridt. I ei tid der Arbeiderpartiet lenge har slitt på meningsmålingene og det mange steder er ulmende misnøye med partilederen, går diskusjonen om hvem som kommer etter høyere enn vanlig. I Arbeiderpartiet er det alltid flere utfordrere, og nå som Trond Giske er ute, er Raymond Johansen det tydeligste alternativet til Hadia Tajik hvis Støre skulle gå av. Byrådslederen har loset Oslo tydelig gjennom pandemien så langt. Hans største utfordring er at han ikke har plass på Stortinget, og heller ikke stiller til valg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer