DEBATT

Frihandelsavtale med Kina:

Kryper for diktaturet

Etter at forholdet til Kina ble «normalisert» dro lystige norske forhandlere igjen til Beijing. For nå skulle vi tjene store penger på diktaturet, ikke millioner, men milliarder.

MER RIKDOM: Det var tydelig at den daværende regjeringen med Erna Solberg i spissen betraktet frihandelsforhandlingene som en teknisk affære. Slik tenkte Erna Solberg, og slik tenker Jonas Gahr Støre. At Norge i jakten på enda mer rikdom kan komme i et uheldig avhengighetsforhold til Kina, har åpenbart ikke enset dem, skriver kronikkforfatteren. Her er Solberg sammen med Kinas president Xi Jinping i 2017. Foto: Yohei Kanasashi / AFP
MER RIKDOM: Det var tydelig at den daværende regjeringen med Erna Solberg i spissen betraktet frihandelsforhandlingene som en teknisk affære. Slik tenkte Erna Solberg, og slik tenker Jonas Gahr Støre. At Norge i jakten på enda mer rikdom kan komme i et uheldig avhengighetsforhold til Kina, har åpenbart ikke enset dem, skriver kronikkforfatteren. Her er Solberg sammen med Kinas president Xi Jinping i 2017. Foto: Yohei Kanasashi / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye må til før Norge avbryter frihandelsforhandlingene med Kina?Holder det at Kina internerer mer enn en million uigurer under ekstreme forhold i den vestlige Xinjiang-regionen? Eller bør det bli to eller tre millioner før regjeringen sier at nok er nok?

Spørsmålet er mer aktuelt enn noen gang. Tidligere i denne uka avslørte flere vestlige medier, blant dem Aftenposten, nye detaljer om interneringsleirene. Informasjonen stammer fra ukjente hackere som har klart å trenge seg inn i kinesiske databaser og stjålet tusenvis av bilder og dokumenter. Bildene av de innsatte, med øyne mettet av angst, gjør et sterkt inntrykk. Regjeringen Støre bør granske dem nøye. Den bør også sette seg inn dokumentene. I et av dem leser vi at innsatte som forsøker å flykte, skal skytes.

Lekkasjen kommer på et uheldig tidspunkt for Kina. I disse dager besøker FNs høykommissær for flyktninger, Michelle Bachelet, Xinjiang. Besøket er kommet i stand etter langvarige forhandlinger med de kinesiske lederne. Bachelet har forståelig nok mottatt avsløringene med bestyrtelse.

Men også vår egen regjering bør se alvoret i saken. Norge har siden 2008 drømt å framforhandle en frihandelsavtale med Kina. Forhandlingene ble lagt på is fra 2010 til 2016, da Norge hutret og frøs i Kinas beryktede «fryseboks». Etter at forholdet ble «normalisert», dro håpefulle norske forhandlere igjen til Beijing. For nå skulle vi tjene store penger på diktaturet, ikke millioner, men milliarder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer