Kubrick og Haugesund

Stanley Kubrick kommer til Haugesund i form av en dokumentar. Han har litt å lære oss om filmmagi.

Som det heter i sangen: «He's dead, but he won't lie down.» Stanley Kubrick rører umiskjennelig på seg over to år etter sin død, og snart inntar han Filmfestivalen i Haugesund i form av dokumentaren «Stanley Kubrick: A Life In Pictures» og en nyoppusset utgave av sciencefiction-klassikeren «2001: En romodyssé». Dokumentaren, i oktober tilgjengelig på DVD sammen med nyutgaver av sju Kubrick-filmer, gir et mer mangfoldig bilde av den myteomspunne filmskaperen enn vi er vant til. Vi ser en kontrollerende, sjenerøs, detaljbesatt, åpen, familiekjær og privat mann drive sine medarbeidere mot nøyaktig den visjonen han ville levere sitt publikum.

  • En lattermild Tom Cruise kan for eksempel fortelle hvordan tre ukers arbeid gikk med til å filme ham gå inn ei dør på riktig måte i «Eyes Wide Shut». Shelley Duvall ville ikke unnvært rollen i «The Shining», men hun ville heller aldri gjort jobben igjen, mens en Matthew Modine helt mistet selvtillit og oversikt i arbeidet med «Full Metal Jacket».

De holdt ut, fordi de visste de var i hendene på en unik regissør - unik enten man liker ham eller ei. Hva vi ser i Jan Harlans dokumentar er en mann besatt av å skape sin egen magi på lerretet. Rundt hver eneste Kubrick-film var det kontroverser. Men han tvang oss til å se.

  • Derfor er det bra at han kommer til Haugesund. Filmfestivalen på Vestlandet er en hyggelig og sikkert for noen viktig begivenhet, hvor bransjefolk kan utveksle synspunkter og erfaringer, kinosjefer og presse får oversikt over høstens filmmeny, og kunstarten generelt naturlig nok står i fokus. Spørsmålet er hva den betyr for den allmenne filminteressen, om folk utenfor den engere krets i sin tur vil føle seg tvunget til å gå og se. I Haugesund kan det ofte virke som om en haug bekjente fra Oslo 3 har forflyttet seg vestover for å ha sine daglige samtaler i sjøkanten i stedet for på kaffebarene. Å spre interesse for en rar amerikaner som regissøren Todd Solondz, russeren Pavel Lounguine eller franske Dominik Moll er selvsagt opp til oss som rapporterer, men også til selve festivalen og til bransjen.
  • I boka «Filmfortellere» skriver årets festivalåpner, Thomas Robsahm, at han lager film for å forandre verden. Det er svære ord, og takk for det. For dermed har Robsahm en visjon, dermed må vi tro han har noe han gjerne vil tvinge oss til å se. Robert Redford har på sin side uttalt at film ikke påvirker annet enn moten. Og rett nok har Kubricks magi kanskje ikke endret verden, men den har opplagt forandret noen mennesker. Noen hver kan lære av hans besettelse for å nå fram med sitt. Alle fortjener litt magi.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.