DEBATT

Sverige og Finland inn i Nato:

Kuet av Erdogan

Tyrkia fikk viljen sin om et samarbeid mot «terrorister» fra kurdiske organisasjoner som YPG. De samme «terroristene» som kjempet mot IS, med NATO og USA på sin side.

VERDIFELLESSKAP: NATO er en allianse som skal representere et verdifellesskap for demokratier. Likevel har Stoltenberg tilsynelatende ofret folkegruppen som kjempet for oss, til fordel for et autoritært regime, skriver innsenderen. Foto: Bernat Armangue / AP
VERDIFELLESSKAP: NATO er en allianse som skal representere et verdifellesskap for demokratier. Likevel har Stoltenberg tilsynelatende ofret folkegruppen som kjempet for oss, til fordel for et autoritært regime, skriver innsenderen. Foto: Bernat Armangue / AP Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mens Jens Stoltenberg fornøyd kunne presentere nyheten om at Tyrkia åpner døra for at Sverige og Finland kan bli med i alliansen, går flere kurdere mot en usikker framtid.

Tyrkia fikk viljen sin om et samarbeid mot «terrorister» fra kurdiske organisasjoner som YPG. De samme «terroristene» som kjempet mot IS, med NATO og USA på sin side.

STERKE: NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, om Ukraina under pressekonferanse etter NATO-møte 15. mai. Vis mer

La det ikke være tvil om viktigheten av å få Sverige og Finland inn i NATO mot Vladimir Putins autoritære regime. Jeg er glad for framskrittet og jeg har forståelse for Tyrkia sin rolle i alliansen strategisk sett. Likevel mener jeg at alliansen ofret sine egne verdier, for å kjempe for de samme verdiene.

Da IS okkuperte deler av Irak og Syria og terroriserte Europa, var kurderne på mange måter skjoldet til Europa mot terrorisme. Nabolandene ble overbelastet med flyktninger, kurdiske kvinner i okkuperte områder ble voldtatt av islamistene og tusenvis av kurdiske soldater, mange fra YPG, har dødd, for en vestlig krig.

Likevel har Stoltenberg latt seg bøye for landet som er kjent for brudd på menneskerettigheter, har fengslet flest journalister siste tiåret og som okkuperte deler av Syria hvor tusenvis av sivile mennesker ble drept på vegne av regimet.

NATO er en allianse som skal representere et verdifellesskap for demokratier. Likevel har Stoltenberg tilsynelatende ofret folkegruppen som kjempet for oss, til fordel for et autoritært regime. Flere kurdere fra Sverige og Finland risikerer nå å bli utlevert for tortur, takket være Stoltenbergs snarvei for politisk gjennomslag.

Jeg er bekymret for ringvirkningene dette gir for framtidig internasjonalt samarbeid. Baner gjennomslaget til Tyrkia vei for at land kan drive med utpressing av alliansen til sin fordel? Uansett er det nok en gang kurderne som må betale prisen på vegne av Europa.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer