KOMMENTARER

Kunnskapens tyranni

En kløft mellom den høyt utdannede eliten og resten av folket skaper farlige motsetninger. Kunnskapens verdi er under angrep, skriver John O. Egeland.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I det forrige århundret var klasse den store skillelinjen og politikkens urolige kjernekraft. Også i vår tid er økonomisk ulikhet og makt kilde til motsetninger og konflikter. Ikke minst fordi fordelingen av inntekt og formue på nytt øker forskjellene. Særlig har de superrikes andel av verdiskapningen eksplodert, godt hjulpet av den digitale økonomiens mekanismer. Likevel er det påfallende hvilken retning de politiske protestene (og sinnet) har tatt i vestlige land. Raseriet mot eliten retter seg i liten grad mot den økonomiske makten, kapitalistene. Det er den akademiske og kulturelle eliten som får stokkeslagene. Disse elitenes autoritet og kunnskap er under angrep, og de har langt på vei seg selv å takke. Båndene til resten av befolkningen er blitt skjøre.

Norge var blant de første land i verden med obligatorisk grunnskole (forordning om allmueskolen fra 1739). Demokratiseringen av all utdanning skjedde i rykk og napp til den kulminerte på 1960- og 1970-tallet da høyere utdanning i praksis ble åpnet for alle med evner og interesse. I dag har 34,6 prosent av befolkningen over 16 år utdanning på universitets- og høyskolenivå. Over halvparten er kvinner, og 45 000 personer har doktorgrad. Et høykostland som Norge er helt avhengig av en godt utdannet befolkning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer