DEBATT

NATO:

Kunnskapsløst

I et innlegg i Aftonbladet fremmer Ingrid Fiskaa en rekke merkverdige påstander om Norges rolle i NATO.

DIREKTE FEIL: Det er direkte feil å hevde at NATO innskrenker Norges sikkerhetspolitiske handlingsrom og gjør Norge mer sårbart, slik Ingrid Fiskaa hevder, skriver artikkelforfatteren. Her fra SVs landsmøte for noen år siden. Foto: Terje Pedersen / NTB
DIREKTE FEIL: Det er direkte feil å hevde at NATO innskrenker Norges sikkerhetspolitiske handlingsrom og gjør Norge mer sårbart, slik Ingrid Fiskaa hevder, skriver artikkelforfatteren. Her fra SVs landsmøte for noen år siden. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ingrid Fiskaa (SV) har kastet seg inn den svenske NATO-debatten. I et innlegg i Aftonbladet fremmer Fiskaa en rekke merkverdige påstander om Norges rolle i NATO. Sverige er på egen hånd utmerket godt i stand til å avgjøre spørsmålet om NATO-medlemskap, uten innblanding fra SV.

UORTODOKS: Russiske elitesoldater fester angivelig granater til droner som de så flyr opp i luften, og i retning av sine mål. Video: Telegram / WarGonzo Vis mer

Fiskaa hevder at NATO har gjort Norge mer sårbart som land. I en spørreundersøkelse fra mars i år oppga hele 96 prosent av den norske befolkningen at de er for norsk NATO-medlemskap. Svært få oppfatter medlemskapet som problematisk. Det problematiske for SV er at partiets fortelling om et nordisk forsvarssamarbeid som et alternativ til NATO, er falt dødt til jorda.

Fiskaa hevder at Norges forsvar er et forsvar med bare nisjekapasiteter tilpasset «der det behøves for USAs og NATOs offensive militære styrker». Norge har gjennom lang tid stilt viktige styrkebidrag i mange NATO-operasjoner. Dette har økt den kollektive sikkerheten og gitt oss en sterk posisjon i NATO, men «out of area»-operasjoner har aldri vært dimensjonerende for Forsvaret.

Det er dessuten grundig belyst at omstillingen av Forsvaret etter den kalde krigen var helt nødvendig. Den sikkerhetspolitiske situasjonen endret seg dramatisk, og vårt forsvar var til dels utdatert og underfinansiert. Sveriges forsvar gjennomgikk på samme tid en liknende omstilling.

Fiskaas påstand om at F-35 anskaffes for å «angripe mål på bakken i andre verdensdeler» er kunnskapsløst. F-35 er hovedkampsystemet i vårt forsvar og kritisk viktig i forsvaret av Norge.

Det er direkte feil å hevde at NATO innskrenker Norges sikkerhetspolitiske handlingsrom, og gjør Norge mer sårbart. I 2008 lanserte Norge nærområdeinitiativet for å trekke NATOs oppmerksomhet tilbake til kjerneoppgaven, nemlig kollektivt forsvar av medlemslandene.

Dette skyldes blant annet systematisk arbeid fra norsk hold, som gradvis har gitt økt alliert nærvær i Norge og våre nærområder. Om Sverige og Finland skulle gå med i NATO, ville det være et udelt gode for sikkerheten i hele Norden.

Det er landenes suverene rett til å avgjøre egen alliansetilknytning, som for Norge i 1948.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer