Under pandemien ble det tydelig at vi ikke nødvendigvis reflekterer mer rundt død og sårbarhet, selv om den er tett på oss. Faktum er at vi lever i en dødsfornektende kultur med mer aldringsangst enn noen gang.
Reklameindustrien dyrker en ungdomskultur som savner sidestykke i historien, mens skjønnhetsindustrien spiller på frykten for naturlig aldring med kyniske midler.
Det er ikke stort bedre i den offentlige samtalen i mediene og politikken. Når døden omtales, er det som regel smertelindring og livsforlengende tiltak det er snakk om. Og når alderdommen er på timeplanen, er det «sunn aldring» som gjelder: Idealet er sporty, sosialt aktive eldre. De som ikke lever opp til slike mål havner i annen rekke og blir betraktet som et problem.
I stortingsmelding § 15 (2017-2018), for å ta et eksempel, skisseres et «aldersvennlig samfunn», men her berøres knapt at det finnes stereotypier om aldring, og langt mindre hva som faktisk kan gjøres med den saken.
Med et slikt ensidig fokus på ungdommelighet, helse og skjønnhet går vi glipp av helt grunnleggende sider ved livet. Vi mister evnet til å tenke over livet som helhet, og den er avgjørende for å leve godt. Om vi ikke aktivt forholder oss til at både vi selv og menneskene som er viktig for oss, blir borte, tar vi oss ikke bryet med å finne ut av hva det mest verdifulle i tilværelsen er, før det er for seint.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger