DEBATT

Alderdom og dødsfrykt:

Kunst som lindrer

Om du lammes av angst eller merker at du hele tida skygger unna når temaet død dukker opp, bør du bevisst gå inn for å lese bøker og se kunstverk som setter døden i en sammenheng som ikke har med frykt å gjøre.

NYTTIG REDSKAP: Kunstverk forandrer ikke nødvendigvis verden, men de utvider rammene vi tenker på våre livsbetingelser innenfor. De gir oss nyttige redskaper og en bredere palett. Her blir en av Edvard Munchs varianter av «Skrik» auksjonert bort på Sothebys i London i 2012. Foto: Ray Tang / REX
NYTTIG REDSKAP: Kunstverk forandrer ikke nødvendigvis verden, men de utvider rammene vi tenker på våre livsbetingelser innenfor. De gir oss nyttige redskaper og en bredere palett. Her blir en av Edvard Munchs varianter av «Skrik» auksjonert bort på Sothebys i London i 2012. Foto: Ray Tang / REX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Under pandemien ble det tydelig at vi ikke nødvendigvis reflekterer mer rundt død og sårbarhet, selv om den er tett på oss. Faktum er at vi lever i en dødsfornektende kultur med mer aldringsangst enn noen gang.

Reklameindustrien dyrker en ungdomskultur som savner sidestykke i historien, mens skjønnhetsindustrien spiller på frykten for naturlig aldring med kyniske midler.

Det er ikke stort bedre i den offentlige samtalen i mediene og politikken. Når døden omtales, er det som regel smertelindring og livsforlengende tiltak det er snakk om. Og når alderdommen er på timeplanen, er det «sunn aldring» som gjelder: Idealet er sporty, sosialt aktive eldre. De som ikke lever opp til slike mål havner i annen rekke og blir betraktet som et problem.

I stortingsmelding § 15 (2017-2018), for å ta et eksempel, skisseres et «aldersvennlig samfunn», men her berøres knapt at det finnes stereotypier om aldring, og langt mindre hva som faktisk kan gjøres med den saken.

Med et slikt ensidig fokus på ungdommelighet, helse og skjønnhet går vi glipp av helt grunnleggende sider ved livet. Vi mister evnet til å tenke over livet som helhet, og den er avgjørende for å leve godt. Om vi ikke aktivt forholder oss til at både vi selv og menneskene som er viktig for oss, blir borte, tar vi oss ikke bryet med å finne ut av hva det mest verdifulle i tilværelsen er, før det er for seint.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.