DEBATT

Forsvar- og sikkerhetspolitikk

Kunsten å bli utmanøvrert

Norge får Natos klart skjeveste og mest uhåndterbare forsvarsbudsjett og vil ikke kunne finansiere noe i nærheten av et balansert forsvar.

GÅR NOK BRA: Hvis ingen legger merke til det, går det nok bra, er det mulig statsminister Erna Solbergs rådgivere sier om den manglende realitetsdebatten om Forsvaret nå foran valget. Her fra avdukingen av kampflyet F-35 i 2017. Foto: Ned Alley / NTB

GÅR NOK BRA: Hvis ingen legger merke til det, går det nok bra, er det mulig statsminister Erna Solbergs rådgivere sier om den manglende realitetsdebatten om Forsvaret nå foran valget. Her fra avdukingen av kampflyet F-35 i 2017. Foto: Ned Alley / NTB

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvis ingen legger merke til det, går det nok bra, sier trolig statsminister Erna Solbergs rådgivere om den manglende realitetsdebatten om Forsvaret nå foran valget.

Det blir nok ingen debatt, tross at vi har å gjøre med et klassisk eksempel på hvordan departemental imperiebygging, endringsmotstand og særgruppers innflytelse styrer statsråder, godt unna det som bør være rasjonell forsvarsplanlegging med hold i sikkerhetspolitikken.

En godbit for forskere og kommentatorer, men de ser det åpenbart ikke. Budsjetter vil sprekke og vi vil mangle mobilitet og tempo til å møte kriser der utfordrere kan velge å slå til.

Det er dokumentert, men fortiet at 52 F-35 kampfly i full drift vil ødelegge Forsvarets økonomi. Statsminister Erna Solberg og Høyre vil ikke vite at tross moderat økende budsjetter går Forsvaret igjen mot bankerott. USA, som målt i budsjettandel satser klart mindre enn oss på F-35, innser at det likevel må kuttes hardt i antallet. Nederland, som vi samarbeider tett med, har et brutto nasjonalprodukt på noe over det dobbelte av vårt, men har kuttet fra 85 F-35 til 46.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer