KOMMENTARER

Omorganisering i kultur-Norge

Kunsten kan bli mindre fri

Det er problematisk at Kulturdepartementet gir fra seg oppgaver uten en offentlig prosess.

BYRÅKRATISERING: Under kulturministrene Trine Skei Grande og Abid Raja (V) skjer det en forskyvning av makt i kultur-Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.
BYRÅKRATISERING: Under kulturministrene Trine Skei Grande og Abid Raja (V) skjer det en forskyvning av makt i kultur-Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er en floskel for festtaler, men like fullt et viktig prinsipp: Kunsten skal være fri. I et demokrati skal ikke kunsten og kulturlivet være et middel for myndighetene. Den skal skapes av forskjellige mennesker, og styres fra forskjellige og uavhengige maktsentre. Ledelsen for teatre og orkestre sitter på åremål, og rullerer slik at de tunge institusjonene jevnlig får en ny retning. Ingenting skal være bundet fast.

I et land som Norge er dette godt innarbeidet. Kulturlivet mottar rikelig med offentlig støtte, men kunstneriske avgjørelser skal tas uten at noen skal skjele til hva makthaverne vil. Tilskuddene til de store institusjonene vedtas på Stortinget, som deretter ikke skal legge seg opp i hva slags kunst kunstnerene bruker pengene til.

Dette vil så klart med jevne mellomrom føre til opphissede debatter om hva slags kunst dette systemet faktisk produseres, der det er en over femti prosents sjanse for at uttrykket «skattebetalernes penger» vil dukke opp. Men i slike sammenhenger er det alltid verd å tenke på hva som altfor ofte har vært tilfelle gjennom historien, og fremdeles er det i mange land: At kunsten blir et aktivt redskap for styresmaktene, som kan brukes til å fremme en ideologi eller slå ned på motstandere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer