Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kunstig allianse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I valgkampen avviste daværende statsminister Jens Stoltenberg et såkalt venstresamarbeid mellom Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Hans begrunnelse var at den politiske avstanden mellom partiene er for stor for en slik allianse. Etter regjeringsskiftet har han skiftet syn. Nå åpner han for et samarbeid, slik SVs Kristin Halvorsen, LO-leder Gerd-Liv Valla og Dagsavisen har ivret for. Også Sp-leder Odd-Roger Enoksen sluttet rekkene, men fikk øyeblikkelig sterk motbør i eget parti.
  • Etter sitt katastrofale valgnederlag er Arbeiderpartiet tvunget til å endre sin inngrodde negative holdning til samarbeid med andre partier. Hittil har det vært noe halvhjertet og tilfeldig over slike samarbeidsinvitter. Men det er dermed ikke sagt at spørsmålet om alliansepartnere allerede nå er avgjort. Det er langt fra sikkert at Bondevik-regjeringen blir sittende ut perioden og at vi er tilbake til toblokkdelingen i norsk politikk. Et Senterparti med oppslutning rundt fire prosent kan neppe være noen attraktiv partner, selv om vi ser bort fra de politiske motsetningene. Og i SVs nye stortingsgruppe er det så mange unge dogmatikere at Kristin Halvorsen kan få sin fulle hyre med å styre partiet i retning Arbeiderpartiet.
  • Arbeiderpartiet kan nå ta seg tid til en grundig prosess for å kunne gjenvinne gammel styrke. Den nye samarbeidslinjen må forankres i organisasjonen, og partiet må finne sitt politiske fotfeste. Blant annet må partiet tenke gjennom sin EU-politikk. Om to måneder innføres euroen. Sverige og Danmark kan følge etter. I år 2003 kommer trolig den første utvidelsen mot øst. Dette kan vi ikke være passive tilskuere til, slik regjeringen Bondevik legger opp til. Arbeiderpartiet kan ikke begrave sitt store politiske prosjekt av hensyn til de to partiene på Stortinget som sier nei til EØS. Partiets ledelse kjempet hardt for å beholde handlingsfriheten i EU-saken på siste landsmøte. Da kan den ikke la seg kneble av Kristin Halvorsen og Odd-Roger Enoksen.
Hele Norges coronakart