KOMMENTARER

Kurderne ofres på Natos alter

I iveren etter å få Sverige og Finland inn i Nato, er det ingen som bryr seg om folket «som ikke har andre venner enn fjellene».

FORTSETTER PRESSET: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil spille en hovedrolle under Nato-toppmøtet i Madrid i slutten av måneden. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB
FORTSETTER PRESSET: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil spille en hovedrolle under Nato-toppmøtet i Madrid i slutten av måneden. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I slutten av måneden har Nato toppmøte i Madrid. Der står svensk og finsk medlemskap på dagsorden, men trolig blokkerer Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan nok en gang utvidelsen av den vestlige forsvarsalliansen.

For Erdogan ser ut til å lykkes med sitt godt kalkulerte og kyniske spill.

For å godta Sverige og Finland i Nato krever Erdogan at de to landene, spesielt Sverige, strammer til mot det han kaller «kurdiske terrorister» i landet. Han vil også at svenskene skal oppheve våpenembargoen mot Tyrkia, innført etter Erdogans invasjon av Nord-Syria i 2019.

- Vi tar Tyrkias innvendinger på alvor, sa Sveriges statsminister Magdalena Andersson på et nordisk toppmøte i Harpsund forleden. Svenskene har også antydet at de vil gjøre noe med våpenembargoen. Finland er imøtekommende. Det er også statsminister Jonas Gahr Støre som i Harpsund sa følgende:

- Jeg tenker at alle medlemsland har rett til å få anerkjent sine sikkerhetsutfordringer. Jeg tror vi skal være ærlige og si at Tyrkia har legitime sikkerhetsproblemer med risiko for terrorisme.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg peker også på Tyrkias sikkerhetsbekymringer, men i likhet med nordiske politikere sier han ikke noe om at Tyrkias krav kan ramme den enkelte kurder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer