LEDER

Dagbladet mener:

Kutt sommer-ferien

Den lange sommerferien slår i hjel elevers læring. Ikke minst rammer det svært skjevt.

TILBAKE PÅ SKOLEBENKEN: Mange elevers læring settes månedsvis tilbake etter en lang sommerferie Foto: Heiko Junge / NTB
TILBAKE PÅ SKOLEBENKEN: Mange elevers læring settes månedsvis tilbake etter en lang sommerferie Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den lange sommerferien for skoleelever skaper masse problemer.

For mange foreldre kan det være veldig vanskelig å få kabalen til å gå opp. Foreldre flest har ikke åtte uker sommerferie, SFO er ofte stengt gjennom sommeren, og ikke alle har familie som kan ta vare på barna mens foreldrene er på jobb.

Men mye viktigere er hvilken effekt det har for barna. Vi vet etter hvert en del om hvordan sommerferien rett og slett setter elevenes læring kraftig tilbake etter ukevis uten undervisning. Ikke bare er det alvorlig i seg selv, men hvor mye elevenes kunnskap reduseres er alvorlig skjevfordelt.

Mens læringstapet i snitt er på én måned for «ordinære» elever, er det opp mot tre måneder for elever som sliter, ifølge en metastudie fra Universitetet i Stavanger. Tapet er størst for elever fra lavinntektsfamilier og for minoritetselever.

Slik bidrar den lange sommerferien til å opprettholde – til og med forsterke – sosiale forskjeller i skolen. Noe må gjøres.

Noen politikere har heldigvis begynt å våkne. Stortingsrepresentant fra Høyre, Margret Hagerup, sparket tidligere i år i gang debatten. Hun vil korte ned sommerferien og fordele den til andre ferier. Venstre-leder og tidligere kunnskapsminister Guri Melby er også positiv til en slik endring.

Men kunnskapsminister Tonje Brenna sitter foreløpig på gjerdet:

– Det er opp til kommunene å legge opp skoleruten. Vi gjør ikke noe på nasjonalt nivå med det, sier Brenna til VG.

Det er veldig tafatt holdning. Det er mye kunnskapsministeren kan gjøre. Hun kan sørge for at det forskes mer på effektene av en veldig lang sommerferie, og hun kan sette i gang prøveprosjekter med kortere sommerferie i enkelte kommuner. Ikke minst kan hun endre loven eller be kommunene korte ned sommerferien.

En så lang sommerferie er der mest av gammel vane. Det er mange gode grunner til at den burde kortes ned. Det er til det beste for både barn og foreldre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer