KOMMENTARER

Giftattentatet mot Aleksej Navalnyj

Kutter navlestrengen til Europa?

Gift-attentatet mot Aleksej Navalnyj har signaturen til russisk etterretning. Derfor diskuteres nå den aller strengeste straffen Russland kan få, nemlig å stanse prosjektet med gass-kabelen fra Russland til Tyskland. Og med det Russlands sugerør til europeiske penger, en katastrofe for økonomien, skriver Morten Strand.

ER TIDA UTE?: Angela Merkel og Vladimir Putin på G-20 møtet i Osaka i Japan i fjor sommer. Foto: AP / NTB Scanpix
ER TIDA UTE?: Angela Merkel og Vladimir Putin på G-20 møtet i Osaka i Japan i fjor sommer. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det slo ned som ei bombe i Berlin da tyske leger i forrige uke fant spor av det kjemiske våpenet novitsjok i blodet og urinen til den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj. Sjokket over å ha identifisert gift-våpenet var enda større enn at Navalnyj faktisk ble forgiftet for snart tre uker siden, da han møtte tilhengere i Omsk i Sibir. For funnet av novitsjok peker direkte mot toppen av de russiske sikkerhetstjenestene FSB og GRU, fordi det er nærmest utenkelig at andre har tilgang til stoffet, som er en del av det russiske kjemiske våpenarsenalet.

Siden Navalnyj ligger på sykehus i Berlin, så er han nå et tysk ansvar. Da de tyske legene i forrige uke fant spor av giften i Navalnyj kalte forbundskansler Angela Merkel umiddelbart sammen til et krisemøte i sitt indre kabinett. Etter møtet ga Merkel ganske direkte uttrykk for at hun mener den russiske stat, ved president Vladimir Putin, måtte stå bak attentatet mot Navalnyj. Det sto også klart for henne at en slik åpen provokasjon mot normer og regler i internasjonal politikk måtte straffes.

Sugerør. Navlestreng. Livline. Ikke bare kjært barn har mange navn. Og barnet har i dette tilfellet det iskalde navnet North Sea 2. Det er - som vi forstår - ikke noe kjærlighetsbarn. Det er snarere et resultat av et fornuftsekteskap, og er en gassledning på bunnen av Østersjøen som er 1 222 km. lang, og går fra Narva-bukta i Russland til Lubmin i Tyskland. Ledningen skulle stå ferdig i år, og binde Russland økonomisk og politisk til Tyskland og EU. Den skulle sikre Tyskland og EU rask og effektiv leveranse av energi, 25 prosent av Tysklands energi er fra gass, og Russland sikker og rikelig tilgang til euro. Det var vinn - vinn for begge parter. I en normal verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer