#jegføderikkealene

Kvinne, få barn

Fødetilbudet i Norge går i feil retning. Tusenvis av kvinner har fødehistorier som kan få vannet til å gå for de fleste.

BEDRE FØDSEL: Line Oma presenterer i dette innlegget ni krav til et bedre føde- og barseltilbud for norske kvinner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEDRE FØDSEL: Line Oma presenterer i dette innlegget ni krav til et bedre føde- og barseltilbud for norske kvinner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Kvinner, få barn. Kvinne, du nærmer deg 30, skal du ikke få barn snart? Pule, pule, pule, blod i trusa. Pule, pule, pule, blod i trusa. Pule, pule, pule, blod i trusa. Kvinne, du blir ikke yngre, skal du ikke få barn snart? Pule, pule, pule, blod i trusa. Pule, pule, pule, blod i trusa. Januar, februar, mars. 2018, 2019, 2020?

Kvinne, du drikker alkoholfritt – er du gravid? Første gang: går på antibiotika. Andre gang: kjører. Tredje gang: Ja, jeg er faktisk gravid. Kvinne, vi vil ikke høre at du er gravid før det har gått 12 uker. Vet du ikke at ingenting er sikkert?!

Kvinne, du skal vel ikke ha nye og spennende arbeidsoppgaver – du blir vel snart sykemeldt? Det er vel ingen som vil ansette deg nå, kvinne? Her har du ti kremer du bør smøre deg med for å unngå strekkmerker, kvinne. Kvinne, slutt å klage på kvalme, trøtthet, vond rygg og bekken. Kvinne, slutt å klage for at du er tung, kløe, at anklene er hovne.

Kvinne, du vet vel at graviditet ikke er en sykdom? Kvinne, tenk på hva du putter i kjeften. Kvinne, husk at du spiser for to nå. Kvinne, kutt ut alt som er godt, hold deg til alt som er sunt, hold deg i form, kvinne. Kvinne, du er så stor – er det to inni der? Kvinne, dere skal vel dele permisjonstida? Det er viktig at pappaen er hjemme og kan knytte bånd til barnet. Du er jo klar til å gå tilbake på jobb når barnet er seks måneder, kvinne. Du kan jo pumpe deg, kvinne. For du skal vel amme til barnet har passert året?

Kvinne, du gruer deg vel ikke til fødsel? Du vet at kvinner har gjort det siden tidenes morgen? Husk at belønningen er fin, kvinne. Kvinne, mannen din får ikke være med på fødsel. Smitteregler, vet du. Mye viktigere. Du klarer det. Du får jo hjelp de timene du er på sykehuset. Du dør ikke. Finn deg i det, kvinne. Har du hatt rier i tre døgn, sier du? Du blir ikke lagt inn før du har 4 cm åpning, kvinne. Der er ikke rom i herberget. Dra til neste sykehus, kvinne.

Gråter du, kvinne? Vi kan være så snille å gi deg et venterom. Ikke skrik så høyt da, kvinne. Bruk heller kreftene på å få barnet ut. Epidural? Nei, du kan heller få nåler i panne, hender, føtter og mellomkjøtt. Epidural, sier du? Nei, anestesilegen er opptatt med viktigere saker. Ligger du på gulvet med bæsj i trusa og ber om epidural, kvinne? Greit, vi kan være så greie å kontakte anestesi, så får vi se om de har tid.

Gratulerer med et levende barn, kvinne. Sting, sting, sting, sting, sting, sting, sting, sting, sting, sting. Nå må du kle på barnet ditt, kvinne. La barnet ligge til brystet, kvinne. Ta deg en dusj, kvinne. Bleia di full av blod? Urin på gulvet, kvinne? Du finner papir på hylla der. Du har skikkelig vondt, kvinne? Du kan få en paracet. Du får til ammingen, kvinne? Du kan vente med å bade barnet. Du får til ammingen, kvinne? Du har vært her i 24 timer, og du må dra hjem, kvinne. Nei, det er ikke rutine å se til kjøttsåret og stinga dine før du drar hjem, kvinne. Fastlegen ser på deg om seks uker. Du får til ammingen, kvinne?

Om mannen din har en game arbeidsgiver, kan han være hjemme med deg i to uker, kvinne. Og nå er det bare fem uker og fem dager til du kan pule igjen, kvinne. Kvinne, du ser fortsatt gravid ut. Har du virkelig født? Lol. Slapp av, kvinne – fettet renner av når du kommer deg ut på lange turer i skog og mark. Og snart kan du begynne å trene, kvinne, og komme inn i slimfitbuksene dine igjen. Og knip, kvinne. Knip! Har du ikke bada barnet ditt, kvinne!? Du får til ammingen, kvinne? Gratulerer med barnet, kvinne.

Så søt baby, kvinne – kliss lik på pappaen. Har du det ikke så bra? Det er bare opp og hoppe, lille loppe. Det gror så fort, vet du, kvinne. Ta deg en dusj, kvinne. Gå til frisøren. Fresh deg litt opp. På Instagram kan du se bilde av freshe mammaer, kvinne. Amme. Au. Rape. Gulp. Bysse. Sove. Repeat. Du må være så lykkelig, kvinne. Lykke, lykkerus, lykkelig. Noe annet ville vært så utakknemlig, kvinne. Skal barnet virkelig hete det, kvinne? Navnet skjemmer vel ingen … Blør puppene dine, kvinne? Ikke gi opp ammingen, det er så viktig, vet du.

Du må ikke klage, kvinne. Vet du ikke at vi har verdens beste føde- og barseltilbud? Er ikke underlivet ditt helt som det skal være, kvinne? Slapp av, kvinne, det kan fikses etter neste fødsel. Du er vel ikke deprimert, kvinne? Hvilken prevensjon vil du ha, kvinne? Du har endelig fått hodet over vann, sier du? Kos deg med å være tilbake på jobb da, kvinne. Det kan du kombinere med amming kvelder, netter og tidlige morgener. Og pappaen kan sikkert sende bilde fra koselige trilleturer. Likestilling, vet du kvinne. Kvinne, ammer du barnet fortsatt?!? Barnet har jo passert året!

Du skal vel ha flere barn, kvinne? Men ikke for mange heller da. Bare akkurat passelig. Du skal jo ha en god jobb, ha orden i sysakene hjemme, være eksemplarisk mamma, FAU-leder, sprudlende venninne, leken i senga, klar for lønningspils og klar for bikinisesongen. Patriarkatet, kvinne. Patriarkatet har et tak i livmora di også.

#Jegføderikkealene-kampanjen har endelig eksplodert. Fødende kvinner og jordmødre har i flere år varslet om at fødetilbudet i Norge går i feil retning. Tusenvis av kvinner har fødehistorier som kan få vannet til å gå for de fleste.

Jordmødre har varslet om at bemanningen i kommuner og på sykehus er for lav og at fødekvinner får for dårlig oppfølging. Under koronapandemien har føde- og barseltilbudet nådd et ultimat lavmål: kvinner må forberede seg på å føde alene. Det er på tide at Erna Solberg og Bent Høie griper inn og forløser dette problemet. Det er på høy tid med et fødselsopprør i solidaritet med alle vonde opplevelser og framtidige mødre.

Her er derfor ni krav til et bedre føde- og barseltilbud til norske kvinner:

1. Økt bemanning: Jordmorbemanningen på sykehus, i kommunene og i følgetjeneste må økes. Stadig flere igangsatte fødsler krever økt personale med fødeavdelingene. Det er i dag stor jordmormangel og flere fødesteder mangler stabil spesialistkompetanse.

2. Én-til-én omsorg i fødsel: Fødeavdelingene skal ha ressurser til å følge opp kvinner med én til én-omsorg under fødsel, også ved igangsettelse. Over 90 prosent av jordmødre sier at de ikke greier kravet om én-til-én omsorg av kvinner i aktiv fødsel.

3. Ingen føder alene: Barnefar/partner skal få lov å delta under fødsel, selv i koronatider. Sykehusene må legge til rette for at det blir gjennomførbart.

4. Smertelindring: Alle kvinner i fødsel skal ha rett på smertelindring uten unødig ventetid, og det må finnes tilgjengelig personell innen smertelindring, særlig anestesi.

5. Styrket omsorg etter fødsel: Alle fødekvinner skal behandles som pasienter etter fødsel og tilbys en fysisk sjekk, slik også barnet gjennomgår en grundig sjekk. Alle kvinner skal få grundig informasjon om amming, barselkroppen, mental helse og ikke minst barnestell i barsel.

6. Individuell utreiseplan fra barselavdelingen: Mor og barn skal få bli på barselavdeling så lenge de har behov for det, og normer for liggetid på barsel i 48 eller 72 timer må opphøre. Føde- og barselavdelinger må tilrettelegges for stor nok kapasitet til å ta vare på barselkvinnene. Liggetida har sunket fra 4,1 til 2,8 døgn i perioden 1999 til 2017. I 2019 var tallet bare 1,5. Det kan være helskadelig for både mor og barn å sendes hjem for tidlig.

7. Styrket ammeveiledning: Alle sykehus må ha nok ammekyndig personale, og det må sørges for kontinuerlig videreutvikling og kompetanseheving, slik at alle kvinner mottar god ammeveiledning.

8. Bedre oppfølging etter hjemreise: Kvinner skal ha rett til oppfølging av jordmor ved hjemkomst.

9. Bedre 6-ukerskontroll: Kvinner skal oppleve å møte eksperter på kvinnehelse etter fødsel. Alle kvinner som ønsker seg oppfølging av kommunejordmor skal få tilbud om dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer