KOMMENTARER

Hadia Tajiks bokomslag:

Kvinneforakt forkledd som kvinnekamp

Fordommen som tilsier at kvinner som kler seg pent ikke kan tas seriøst, lever ennå. Den kommer til syne i kritikken av omslaget på Hadia Tajiks nye bok.

UTDATERT: Fremdeles blir kvinnelige politikere som Hadia Tajik møtt med fordommen som sier at du enten kan være pen og velkledd, eller bli tatt seriøst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
UTDATERT: Fremdeles blir kvinnelige politikere som Hadia Tajik møtt med fordommen som sier at du enten kan være pen og velkledd, eller bli tatt seriøst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Egentlig er det mest fascinerende: Hvordan noen som åpenbart mener at de selv kommer med et feministisk budskap, egentlig legger for dagen en dyp kvinneforakt. Det er de som heier på kvinner så lenge kvinnene opptrer innenfor noen trange, korrekte rammer. Foreløpig siste medlem i denne klubben er Karoline Holmboe Høibo, fakultetsdirektør for utdanningsvitenskap og humaniora ved Universitetet i Stavanger.

I et innlegg i Stavanger Aftenblad går Holmboe Høibo løs på omslaget til Hadia Tajiks nye bok, der Ap-lederen sitter i en grønn, blank buksedrakt, høyhælte sko, og en topp der det er mulig å skimte et skandaløst lite innslag av blonde. Den slags sømmer seg ikke for den som skal snakke om arbeidslivspolitikk, ifølge Holmboe Høibo: «Bildet vitnar om ei haldning om at kvinners meiningar ikkje er tilstrekkeleg interessante i seg sjølv … Er fargevalet og posituren meint å leie tankane mot 50 Shades of Grey?»

Hvor mye eller lite som skal til for å lede fakultetsdirektørens tanker hen mot den mykpornografiske, sadomasochistiske «50 Shades»-trilogien får hun selv svare for, men som en som har anmeldt alle de tre filmene i Dagbladet, kan jeg fortelle at det er svært få kvinnelige buksedresser der, faktisk ganske lite klær i det hele tatt. Å trekke linjer mellom det svært avkledde persongalleriet og den svært påkledde Tajik ville være absurd alle andre steder enn i reaksjonære religiøse miljøer der alle som har skjørtekant til kneet eller en hårlokk på avveie er en fristende Jezebel, og øyensynlig i kontorene til Universitetet i Stavanger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer