KOMMENTARER

Abortkamp i USA

Kvinnene slår tilbake

Republikanerne angrer på at de har lagt seg ut med amerikanske kvinner. Det kan koste dem valget i høst.

MOBILISERER: Kvinner slår tilbake mot konservative dommere og politikere. Abortsaken kan snu mellomvalget i høst. Demonstrasjonene etter høyesteretts abortdom har ikke stilnet, slik republikanerne trodde. Foto: NTB
MOBILISERER: Kvinner slår tilbake mot konservative dommere og politikere. Abortsaken kan snu mellomvalget i høst. Demonstrasjonene etter høyesteretts abortdom har ikke stilnet, slik republikanerne trodde. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En folkeavstemning i Kansas 24. august i år rystet det republikanske partiet. Et solid flertall av velgerne i den konservative staten stemte mot et lovforslag som ville forby abort. Resultatet i seg selv var oppsiktsvekkende nok, men det var måten det skjedde på som virkelig skremte republikanerne.

Valgdeltakelsen var rekordhøy for slike avstemninger, helt på nivå med presidentvalg, og kvinner var i stort flertall blant dem som stemte mot. Bare noen uker tidligere hadde konservative over hele USA feiret at Trumps høyesterettsdommere i praksis endte den føderale abortlovgivningen og overlot til delstatene å bestemme. I løpet av timer var drakoniske abortlover på plass i flere av dem.

Demonstrasjonene foran høyesterett og rundt hele landet pågikk i dagevis, men republikanerne bare fnyste når de ble spurt om de ikke fryktet at abortsaken kunne straffe seg i det viktige mellomvalget seinere i høst. Folk er ikke så opptatt av abort, mente de; det er Biden og økonomien som kommer til å avgjøre. Dessuten ville hysteriet ha stilnet innen den tid.

Arrogansen koster republikanerne dyrt. For ikke å si dumskapen og historieløsheten. De kunne spurt en førsteårsstudent på statsvitenskap, og hun ville fortalt dem at de satt på en tikkende bombe. Kvinnebevegelsen har avgjort valg før og kan mobilisere igjen. De trengte ikke å gå lenger tilbake enn mellomvalget i 2018 da et rekordhøyt antall kvinner ble valgt inn i Kongressen i protest mot at landet hadde valgt en skamløs mannssjåvinist som president.

Eller de kunne tatt seg bryet med å undersøke registrering av nye velgere. Allerede etter den første lekkasjen i vår om at høyesterett kom til å omgjøre «Roe vs. Wade», steg antallet nye kvinnelige velgere merkbart og fortsatte å stige gjennom hele sommeren. En valgforsker skrev nylig i New York Times at han aldri har sett noe liknende i de 40 åra han har studert tallene.

KAOS: Dagbladets reportere er på plass i London hvor det er enorme køer for å ta farvel med den nylig avdøde Dronning Elizabeth II. Video: Dagbladet TV / Reporter: Marte Nyløkken Helseth & Caroline Vagle Vis mer

Mobiliseringen var altså synlig for det blotte øye, men republikanerne var så sikre på en rød bølge i november at de ikke gadd å bry seg om noen rabiate feminister som stemte demokratisk likevel. De hadde hvite forstadskvinner i lomma, hadde de ikke?

Etter Kansas gikk det med et sjokk opp for dem at de har undervurdert styrken i abortkampen fatalt, og at selv «soccermoms» er fly forbanna. De er på feil side av historien og av velgerne. Republikanerne kan takke seg selv. De har nominert ekstreme Trump-kandidater over hele linja, folk som har lovet at de vil forby all abort uten unntak, selv når det er snakk om voldtekt og incest, selv når det er fare for mors liv.

Nå kommer historiene. De handler om et barn som måtte reise flere hundre mil, fordi hun ikke fikk abort i sin hjemstat etter en voldtekt; om en høygravid tobarnsmor som holdt på å dø fordi legene nølte med å gripe inn av frykt for å bli straffet; om kvinner som blir tvunget til å gjennomføre svangerskap med et foster som ikke er levedyktig; om fattige kvinner som verken har råd til eller er i stand til å ta vare på enda et barn. Det handler også om konservative vanskjøttete delstater i sør som ikke løfter en finger for barna etter at de er født, mangel på helseomsorg og et nådeløst arbeidsmarked uten rettigheter for arbeidstakere.

Fortellingene er som å lette på en trykkoker i USA, hvor abort er så fordømt og fordekt i store deler av landet. Den nye åpenheten om kvinners liv og helse har gitt styrke til stadig flere som kjenner seg igjen, og som forteller liknende historier offentlig. Det skaper et fellesskap på tvers av splittelsen som har ridd USA som en mare de seinere åra, og det mobiliserer til kamp for noe veldig personlig og samtidig universelt.

De siste ukene har flere republikanske kandidater fjernet ekstreme abortsyn fra nettsidene sine, til liten nytte. Abortmotstanden har flere følgeskader for republikanerne. Det har reist spørsmål om en autoritær identitetspolitikk og en drepende våpenkultur, ikke minst. Flere mødre er redde for at barna deres skal bli drept på skolen enn at skolebiblioteket har «upassende» bøker.

Det er selvfølgelig ikke bare kvinner som protesterer, men det er blant kvinner mobiliseringen er mest synlig. I løpet av noen måneder har de endret spådommene om høstenes avgjørende mellomvalg fra et republikansk valgskred til at demokratene beholder flertallet i senatet.

Abortseieren i høyesterett kan ende med et sviende nederlag i folket.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer