DEBATT

Polen

Kvinnene trenger oss

Det er drøyt to uker siden Polens grunnlovsdomstol ytterligere innskrenket abortloven i landet. Abortforbudet strider med menneskerettighetene.

STØTTER DEMONSTRANTENE: Fredelige protester mot innstramningen av abortloven i Polen og regjeringen som støtter den, har blitt møtt med overdreven reaksjon fra politiet og vold fra høyreekstreme grupper, skriver innsenderne. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
STØTTER DEMONSTRANTENE: Fredelige protester mot innstramningen av abortloven i Polen og regjeringen som støtter den, har blitt møtt med overdreven reaksjon fra politiet og vold fra høyreekstreme grupper, skriver innsenderne. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Polen har allerede en av Europas strengeste abortlover. I tillegg er retten til abort meget krevende å benytte seg av i praksis, på grunn av mangelfull informasjon om prosedyrer for å få innvilget abort, klageordninger som ikke fungerer og fordi det ikke tas høyde for behovet for hurtig behandling.

Siden 1993 har abort vært forbudt, med unntak av graviditeter som skyldes voldtekt eller incest, hvis mors liv eller helse er i fare, eller fosteret er skadet.

Det er det siste punktet grunnlovsdomstolen nå har erklært grunnlovsstridig. Domstolens avgjørelse innebærer at kvinner vil måtte bære fram et skadet foster, selv i de tilfellene fosteret ikke vil være levedyktig etter fødsel. Siden 98 prosent av lovlige aborter i Polen har vært begrunnet i skade på fosteret, betyr den nyeste innskrenkingen at abort i praksis er blitt forbudt.

Kjennelsen har skapt voldsomme reaksjoner. 400.000 mennesker har samlet seg i polske byer for å protestere mot innstramningen av abortloven og regjeringen som støtter den. Dette til tross for koronapandemien. Fredelige protester har blitt møtt med overdreven reaksjon fra politiet og vold fra høyreekstreme grupper.

Publiseringen av kjennelsen skulle ha funnet sted i november, men har latt vente på seg. Den polske presidenten Andrzej Duda er abortmotstander, men synes nå å ha trukket sin støtte til domstolens kjennelse. I stedet har han foreslått et nytt lovforslag som bare tillater abort i tilfeller av «uhelbredelige, livstruende fosterskader».

Dette har forårsaket enda mer sinne blant det polske folk, og oppfattes som et forsøk fra regjeringen på å bestemme hvilke fostre som er levedyktige og ikke. I tillegg til å kunngjøre at publiseringen av kjennelsen vil utsettes, har regjeringen nå bestemt at det polske parlamentet skal ha to ukers pause.

Innskrenkningene må sees i lys av regjeringens opposisjon mot seksuelle og reproduktive rettigheter i Polen, hvor det regjerende partiet gjentatte ganger har forsøkt å innskrenke rettighetene for kvinner og LHBTI-personer. Polen har flere ganger blitt dømt av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen knyttet til tilgang til trygg og lovlig abort. Den siste utviklingen i Polen ble av Europarådets menneskerettighetskommissær betegnet som en krenkelse av menneskerettighetene.

Til tross for at kjennelsen ikke er gyldig fram til den blir offentliggjort, avviser sykehus allerede kvinner som ønsker abort. Tilgang til trygg og lovlig abort er svært begrenset for polske kvinner, ikke minst på grunn av den utstrakte bruken av legers reservasjonsrett. Hvis den nye kjennelsen implementeres, vil enda flere kvinner enten måtte reise til utlandet for å få tilgang til trygg abort eller prøve å få tilgang til medikamenter for å kunne ta abort hjemme.

De fattigste og mest sårbare vil ikke ha disse mulighetene, noe som øker sjansen for utrygge og farlige aborter.

ABSURDE SCENER: 24. juni var Polens president Andrzej Duda gjest i Det hvite hus. Video: Det hvite hus. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Sex og Politikk og Stortingets nettverk for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) mener den polske regjeringens forsøk på å ytterligere innskrenke abortloven bryter med Polens internasjonale menneskerettighetsforpliktelser.

Vi støtter polske parlamentarikere som sammen med frivillige organisasjoner og Women Strike-bevegelsen samler signaturer fra polske borgere for å foreslå legalisering av selvbestemt abort fram til uke 12.

Norge må, gjennom EØS midlene, fortsette å gi økonomisk støtte til organisasjoner som arbeider for avkriminalisering av abort og for tilgang til trygg abort, der hvor den er kriminalisert eller umulig å få gjennomført.

Den polske regjeringen må ikke true fredelige demonstranter med vold og maktmisbruk.

Vi står i solidaritet med polske kvinner og fredelige demonstranter i Polen!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer