DEBATT

Polen

Kvinnene trenger oss

Det er drøyt to uker siden Polens grunnlovsdomstol ytterligere innskrenket abortloven i landet. Abortforbudet strider med menneskerettighetene.

STØTTER DEMONSTRANTENE: Fredelige protester mot innstramningen av abortloven i Polen og regjeringen som støtter den, har blitt møtt med overdreven reaksjon fra politiet og vold fra høyreekstreme grupper, skriver innsenderne. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
STØTTER DEMONSTRANTENE: Fredelige protester mot innstramningen av abortloven i Polen og regjeringen som støtter den, har blitt møtt med overdreven reaksjon fra politiet og vold fra høyreekstreme grupper, skriver innsenderne. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Polen har allerede en av Europas strengeste abortlover. I tillegg er retten til abort meget krevende å benytte seg av i praksis, på grunn av mangelfull informasjon om prosedyrer for å få innvilget abort, klageordninger som ikke fungerer og fordi det ikke tas høyde for behovet for hurtig behandling.

Siden 1993 har abort vært forbudt, med unntak av graviditeter som skyldes voldtekt eller incest, hvis mors liv eller helse er i fare, eller fosteret er skadet.

Det er det siste punktet grunnlovsdomstolen nå har erklært grunnlovsstridig. Domstolens avgjørelse innebærer at kvinner vil måtte bære fram et skadet foster, selv i de tilfellene fosteret ikke vil være levedyktig etter fødsel. Siden 98 prosent av lovlige aborter i Polen har vært begrunnet i skade på fosteret, betyr den nyeste innskrenkingen at abort i praksis er blitt forbudt.

Kjennelsen har skapt voldsomme reaksjoner. 400.000 mennesker har samlet seg i polske byer for å protestere mot innstramningen av abortloven og regjeringen som støtter den. Dette til tross for koronapandemien. Fredelige protester har blitt møtt med overdreven reaksjon fra politiet og vold fra høyreekstreme grupper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer