DEBATT

Pandemien:

Kvinner betaler prisen

En satsing på kvinnehelse har vært etterspurt lenge, og etter pandemien haster det mer enn noen gang. Vi kan ikke godta at helsa til halve befolkningen har lavere status enn for den andre halvparten.

ETTER PANDEMIEN: Kvinnene jeg møter, opplever økt nedstemthet og depresjon, økt vekt og menstruasjonsblødning, alvorlige søvnproblemer og smerter i bekken og rygg. Flere frykter å ikke bli tatt på alvor, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
ETTER PANDEMIEN: Kvinnene jeg møter, opplever økt nedstemthet og depresjon, økt vekt og menstruasjonsblødning, alvorlige søvnproblemer og smerter i bekken og rygg. Flere frykter å ikke bli tatt på alvor, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Pandemien har vært tøff for oss alle, men kvinner har betalt den høyeste prisen. Nå haster det å sette handling bak tomme ord og løfte kvinnehelse en gang for alle.

Etter snart to år med pandemi, følte jeg på en enorm glede ved å endelig få møte pasienter uten munnbind og strenge restriksjoner. Gleden ble raskt erstattet av en stigende bekymring. En hverdag fylt med restriksjoner, karantene og smittefrykt over lengre tid har gjort noe med pasientene mine.

En omfattende rapport initiert av FNs organisasjon for kvinners rettigheter og likestilling viser hvordan ett år med pandemi har gitt tilbakeslag for kvinner.

I 13 av de 17 landene som svarte på undersøkelsen, rapporterer kvinner mer emosjonelt stress og problemer med helsen enn menn under pandemien. Vedvarende stress og mental belastning, uten tilstrekkelig tid til å hente seg inn, kan føre til en rekke langvarige helseproblemer.

Den samme situasjonen ser vi også i Norge. Norske kvinner tar i langt større grad enn menn ansvar for både hjem, barn og jobb. En nasjonal pårørendeundersøkelse fra Helsedirektoratet viser at 4 av 10 kvinner opplever stress, bekymringer og dårlig samvittighet knyttet til pårørenderollen, mot 2 av 10 menn. Det kom også fram at kvinner opplever omsorgsbyrden som mer belastende og de oppgir oftere egen sykdom som følge av dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer