Chicken Kyiv

Kyllingen i Kyiv

Presidentens feige tale.

RETT TIL BERØMMELSE: Chicken Kyiv har vært signaturretten til luksushotellet i sentrum av byen i nesten 100 år. Foto: Shutterstock
RETT TIL BERØMMELSE: Chicken Kyiv har vært signaturretten til luksushotellet i sentrum av byen i nesten 100 år. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ingen kjenner rettens nøyaktige opphav. Men det begynte med at Peter den store (1672-1725) grunnla St. Petersburg og åpnet sitt «vindu mot Vesten». I kjølvannet kom en storstilt modernisering av Russland som varte lenge etter hans død.

Da terroren brøt løs under Den franske revolusjonen (1789) flyktet store deler av den franske overklassen til Russland - med et kobbel av tjenere, lærere, kusker, gartnere, massøser - og kokker.

Den franske eksporten viklet seg inn i den russiske eliten og fikk enorm innflytelse. På 1800-tallet begynte det russiske aristokratiet å snakke og lese fransk - flere notabiliteter skal ha behersket fransk bedre enn russisk. Og i likhet med alle andre som blir kjent med fransk mat, ender det med en dyp og livslang kjærlighet.

Legendariske kokker som Marie-Antoine Carême og mindre kjente Urbain Dubois ble toneangivende. De franske kokkene gjorde det trendy å gi navn til spesielle retter og vi hadde neppe hørt om Biff Stroganof, Kalv Orlov og Chicken Kyiv, om det ikke var for franskmennene.

Dersom en middag serveres «à la francaise» kommer alle rettene på en gang - i motsetning til «à la russe». Da serveres de en og en - et ritual Frankrike har trykket til sitt bryst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.