LEDER

Dagbladet mener:

La dem slippe firerkravet

Kravet om karakterer fire i matematikk har hatt positive effekter, men koster også Norge verdifulle lærere. Derfor bør ordningen legges om.

UENIG: Seks av syv utdanningsinstitusjoner som utdanner grunnskolelærere vi at studentene skal slippe kravet om karakteren fire i matematikk. Men statsråd Henrik Asheim (H) holder på sitt. Foto: Terje Pedersen / NTB
UENIG: Seks av syv utdanningsinstitusjoner som utdanner grunnskolelærere vi at studentene skal slippe kravet om karakteren fire i matematikk. Men statsråd Henrik Asheim (H) holder på sitt. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Debatten om hvem som skal få lov til å bli lærere i norsk grunnskole har blusset opp igjen. Nå kommer oppflammingen fordi det har kommet fram at seks av sju utdanningsinstitusjoner som utdanner grunnskolelærere mener at inntakskravet om karakteren fire i matematikk bør avvikles. Et slikt karakterkrav ble først innført i 2005, da nye lærerstudenter måtte ha minst tre i matematikk og norsk, og skjerpet til fire i 2016.

Nå, fire år seinere, foreligger en rapport fra forskningsinstituttet NIFU, som viser omleggingen tilsynelatende har hatt positive konsekvenser. Det er flere kvalifiserte søkere til lærerstudiet, og flere av dem som kommer inn, gjennomfører. Men det er underliggende trekk som ikke er så gode: Det er ledige studieplasser på flere institusjoner, og dét i ei tid da det er velkjent at mangelen på kvalifiserte lærere er stor, og bare vil øke i åra som kommer.

Det er også andre utviklingstrekk som bekymrer. Våren 2020 ble det uteksaminert færre lærerkandidater enn normalt, mens en undersøkelse utført for Utdanningsforbundet viser at halvparten av lærerne vurderer andre jobber, etter at året med coronarestriksjoner har slitt dem ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer