Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- La elevene vaske skolen

BÆRUM (Dagbladet): Elevene på Nadderud skole kan ta et tak med vaskefilla, mener Bærum kommune og skolepolitiker Anne Gerd Steffensen (Frp). Rektor, elever og fagforeninger kaller forslaget bånn i vaskebøtta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem skoler i Bærum er så skitne og støvete at helsevernkontoret rasler med vaskekostene: Elevene kan bli nødt til selv å vaske arbeidsplassen sin.

Blant flere tiltak rektorene er pålagt å vurdere, er å la elevene bidra med vaskefilla: - En god idé. Ingen har vondt av å vaske litt, mener utdanningspolitiker Anne Gerd Steffensen (Frp).

Vasketurnus

Sammen med kollegene i utdanningsutvalget i Akershus sliter Steffensen med å få endene til å møtes.

- Jeg er åpen for at elevene går i turnus, og har en vaskeuke nå og da, sier Steffensen. Hun mener en skikkelig vaskeøkt vil lære elevene å ta vare på fellesskapet.

- Reinholdspersonalet må fortsatt ha ansvaret for skolereinholdet, men med hjelp fra elever. Fire vaskere på en skole kan reduseres til for eksempel to, der elevene erstatter de to siste. Da kan fylket spare penger, og elevene kan lære noe de kan ta med videre i livet.

Vaskenekt

På Nadderud skole reagerer rektor, vaskere og elever med vantro på forslaget fra kommunens helsevernkontor: - Mine elever skal

REINT TULL: Rektor Harald S. Herberg og elevrådsleder Christian Stenseng mener reinholdsmedarbeider Bushpendra er den beste til å vaske Nadderud skole. -Vi får heller bli flinkere til å rydde, sier Stenseng.Foto: OLE C.H. THOMASSEN
REINT TULL: Rektor Harald S. Herberg og elevrådsleder Christian Stenseng mener reinholdsmedarbeider Bushpendra er den beste til å vaske Nadderud skole. -Vi får heller bli flinkere til å rydde, sier Stenseng.Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

ikke vaske, sier rektor Harald S. Herberg. Elevene har ansvar for rydding og orden allerede i dag.

- Elevene har mye annet å gjøre enn å vaske. I den grad det bygger karakter å vaske rundt seg, får elevene ta vasken hjemme. Her regner jeg med at jeg har foreldrene med meg, humrer rektor.

Elevrådsleder Christian Stenseng tror ikke han får elevene med i vasketurnus: - Vi skal gjøre vår del ved å rydde og holde orden. Det får holde.

Forenings-nei


Norsk Arbeidsmandsforbund er betenkt over utviklingen: - Frp har vært ute med liknende forslag før. Men yrket er belastende og tøft, og krever fagbrev, sier nestleder Erna Dynge, som også sier at forslaget svekker reinholdernes status.

Elevorganisasjonens leder, Jan Fredrik Stoveland, vil mobilisere hvis vaskefilla kommer på pensum: - Fylker og kommuner får allerede drahjelp ved at foreldre og elever stiller på dugnad. Hvis reinholdet er for dårlig, får skoleeierne åpne pengepungen, sier han.

- Kan det ikke være noe å lære av å vaske sin egen arbeidsplass?

- Det står ikke noe i læreplanen om karakterbygging gjennom vask. Elevene er på skolen for å lære, karakteren får hjemmet ta.

REINT TULL: Rektor Harald S. Herberg og elevrådsleder Christian Stenseng mener reinholdsmedarbeider Bushpendra er den beste til å vaske Nadderud skole. -Vi får heller bli flinkere til å rydde, sier Stenseng.Foto: OLE C.H. THOMASSEN
Hele Norges coronakart