LEDER

Dagbladet mener:

La folk «snoke»

Anonyme søk i skattelistene er bra for tilliten.

NÅ BLIR DET ANONYMT IGJEN: Et stortingsflertall er enige om å gjeninnføre anonyme skattelistesøk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NÅ BLIR DET ANONYMT IGJEN: Et stortingsflertall er enige om å gjeninnføre anonyme skattelistesøk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge er et foregangsland på åpenhet om formue og inntekt. I over hundre år har enkeltpersoner kunnet leite fram hvem som tjener og skatter hva blant våre medborgere.

Tidligere foregikk dette «fysisk», ved at folk dukket opp på sitt lokale rådhus og kunne bla gjennom skattelistene. Fra 2001 ble skattelistene tilgjengeliggjort via anonymt søk på Internett.

Men i 2014 strammet Solberg-regjeringen inn på muligheten til å søke i skattelistene. Rettere sagt: Fra da av fikk den som ble oppsøkt varsel om hvem som hadde forsøkt å «snoke» i vedkommendes inntekt og formue.

Resultatet? En drastisk reduksjon i antall skattesøk. I 2012 var det gjennomført over 16 millioner søk i skattelistene. I 2021 var tallet nede på 1,6 millioner.

Nå har et flertall på Stortinget samlet seg om å gjeninnføre anonyme søk. Et representantforslag fra Rødt samlet et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

Tidligere forskning har vist hvordan offentlig tilgjengelige skattelister på nett har hatt en positiv effekt på rapportering av bedriftseieres inntekt. Etter skattelistene ble tilgjengelig på nett i 2001, fant forskerne at rapportert inntekt fra bedriftseiere i gjennomsnitt ble tre prosent høyere, og vi må anta: mer korrekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.