LEDER

Dagbladet mener:

La ham snakke

Det er betenkelig at tre viktige tv-kanaler kutter sendingen når den amerikanske presidenten angriper de demokratiske prosessene i sitt eget land.

ALVORLIG: Den amerikanske presidenten Donald Trump holdt en pressekonferanse der han forsøkte å undergrave den demokratiske prosessen i sitt eget land. Tv-kanalene burde sendt alt han sa. Foto: Reuters / Ken Cedeno / NTB Scanpix.
ALVORLIG: Den amerikanske presidenten Donald Trump holdt en pressekonferanse der han forsøkte å undergrave den demokratiske prosessen i sitt eget land. Tv-kanalene burde sendt alt han sa. Foto: Reuters / Ken Cedeno / NTB Scanpix. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Midt i kaoset som er det amerikanske presidentvalget, på et tidspunkt der Joe Biden så ut til å være på vei til å vinne, gjorde president Donald Trump noe ingen av hans forgjengere ville finne på å gjøre. Han holdt en tv-tale der han kom med grunnløse og feilaktige påstander om valgjuks.

Det kan ikke understrekes nok hvor urovekkende det er at presidenten selv prøver å underminere de demokratiske prosessene i sitt eget land. Men det som skjedde litt uti talen, er også verd å diskutere. Tv-kanalene ABC, NBC og CBS kuttet nemlig direkteoverføringen av presidentens tale, mens CNN og Fox News sendte den i sin helhet.

Det er betenkelig at tre av USAs viktigste tv-kanaler ikke ville la tv-seerne få se med egne øyne hva det var presidenten faktisk gjorde. Det er sant at Trumps tilbøyelighet til å komme med løgnaktige utsagn og nøre opp under fiendtlighet i befolkningen skaper dilemmaer for mediene. De kan tenke at de har et medansvar dersom noen av tv-seerne reagerer ved å ty til vold. Men i dette tilfellet må plikten til å opplyse folket veie tyngre enn ønsket om å beskytte dem. Det angår alle når USAs president tar en så kraftig sving i antidemokratisk retning. Det er noe både amerikanerne og alle andre burde kunne bevitne førstehånds.

Samtidig har den sosiale plattformen Twitter valgt å merke en rekke av presidentens tweets som misvisende, og til og med fjernet enkelte av dem. Sosiale medier har vist seg å være svært velegnet for å spre konspirasjonsteorier og villedende informasjon, og mange har etterlyst at de store plattformene gjør noe med problemet og tar et redaktøransvar for det som publiseres.

Smått om senn har både Facebook og Twitter tatt til seg kritikken og begynt å redigere det folk, deriblant den amerikanske presidenten, legger ut. Men dette er heller ikke uproblematisk. Det er ikke bare de som deler Trumps verdenssyn som legger ut feilaktig informasjon i sosiale medier. Hvis det i overveiende grad er Trumps side som blir redigert, kan det gjøre plattformen unødig politisert. Ikke minst gir det massiv ammunisjon til Trumps tilhengere, som med større tyngde kan hevde at presidenten blir sensurert.

Det er langt bedre å merke tweets enn å fjerne dem. Men mediene står her overfor et problem som det ikke finnes en umiddelbart god løsning på. De må finne en måte å håndtere feilinformasjonen på som også tar vare på befolkningens rett til å vite hva statslederne faktisk tenker og gjør. De har ikke funnet den ennå.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer