LEDER

Dagbladet mener:

La norske forskere være norske

Norsk forskningsråds tunge fokus på internasjonalisering kan gjøre at vi går glipp av viktig forskning på norsk juss og historie.

VARSKO: Forskere som vil undersøke forholdet mellom norsk juss og EØS-direktivene, opplever å få avslag på søknader fordi problemstillingen ikke er internasjonal nok. Slik tenkning er et stort problem for norsk forskning. Her, forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Terje Pedersen / NTB
VARSKO: Forskere som vil undersøke forholdet mellom norsk juss og EØS-direktivene, opplever å få avslag på søknader fordi problemstillingen ikke er internasjonal nok. Slik tenkning er et stort problem for norsk forskning. Her, forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er som om en boble brister. Etter mange år med misfornøyd mumling, kommer nå en rekke norske forskere med ulik fagbakgrunn med sterk kritikk av Norges forskningsråd, som hvert år deler ut rundt ti milliarder forskningskroner. Det er nok til å støtte litt over elleve prosent av søknadene som kommer inn.

Bakgrunnen for kritikken er at mange forskere opplever at de bruker uforholdsmessig mye av arbeidstiden sin på å skrive søknader, for så å bli møtt med en lemfeldig vurdering av paneler som ikke kjenner deres felt godt nok til å vurdere søknaden deres. Mange har opplevd at omtrent identiske søknader blir vurdert helt forskjellig ut fra hvilket organ eller hvilket panel de havner hos.

Dette er ikke bare frustrerende for forskerne, men også for norske skattebetalere, som får mindre igjen for pengene enn de har grunn til å forvente. Når forskerne sitter dag ut og dag inn og jobber med å beskrive forskningsprosjekter de vet neppe vil bli realisert, er det en stor sløsing med ressurser. Forskningsrådets tunge fokus på internasjonalisering er også en snubletråd for flere fag. Søknadene til forskerne blir nemlig først vurdert i paneler der det er et krav at akademikerne som deltar skal jobbe utenfor Norges grenser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer