DEBATT

­

La oss snakke om norsk standup

Hva er det med norske komikere, spør Thomas Leikvoll.

STANDUP-HUMOR: Sigrid Bonde Tusvik (t.v.) og Lisa Tønne har fått kritikk for showet «Tusvik & Tønne 10 år». Her er de sammen på scenen i Chateau Neuf i 2015. Foto: Vidar Ruud/NTB
STANDUP-HUMOR: Sigrid Bonde Tusvik (t.v.) og Lisa Tønne har fått kritikk for showet «Tusvik & Tønne 10 år». Her er de sammen på scenen i Chateau Neuf i 2015. Foto: Vidar Ruud/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nok en gang blåser det rundt norske komikere. Det menes. Hardt.

Personlig blir jeg oppgitt og forbanna av at selv samfunnsdebattanter jeg vanligvis anser som oppegående og opplyste, henger igjen i gamle og utdaterte myter om norsk standup.

La meg herved få lov til å oppdatere disse til 2022-nivå.

For det trengs åpenbart.

Først var det saken om Atle Antonsens bytur som ser ut til å trekkes inn i en diskusjon om norske humorister. Det er en totalt annen sak, men brukes flittig som årsak til å ta ut noens frustrasjon over det de tror er standarden på norske standup-scener.

Atle er en gudbenådet komiker. Men han har trådt feil. Og for dette må han muligens straffes i rettsvesenet. Og definitivt av folket. Det får gå som det går.

Selv håper jeg bare for min og andres del at det er mulig å trå feil, beklage og be om unnskyldning, for så gå videre i livet uten å miste alt. For det er ikke et samfunn vi vil ha.

Så kom Mona Hoffs anmeldelse/kronikk i Aftenposten av Tusvik og Tønnes ti-års jubileumsshow for å feire podkasten sin.

Ja, jeg har tidligere skrevet kronikker om hva de bør utlevere om andre i en offentlig tilgjengelig podkast. Det er imidlertid en tilbakelagt diskusjon for min del.

Hva vi kan si på en scene, er noe helt annet.

ULIK SMAK: Thomas Leikvoll (52) mener komikere engasjerer oss ulikt, basert på den enkeltes humorpreferanser. Foto: Per Heimly
ULIK SMAK: Thomas Leikvoll (52) mener komikere engasjerer oss ulikt, basert på den enkeltes humorpreferanser. Foto: Per Heimly Vis mer

For det første som slo meg, er at Hoff åpenbart har gått feil. Hun hadde ikke fått med seg hva disse to står for. Og det til tross for at kriteriene Tusvik og Tønne har lagt til grunn, gjør det klinkende klart at dette er et show for menigheten.

En menighet Hoff ikke er en del av.

For meg blir det som å gå på en Metallica-konsert fordi du synes låta «Nothing Else Matters» er så fin. Bare for å finne ut at det meste annet de spiller, er ting du ikke liker, for så å bli skuffet over det.

Det hevdes at Sigrid er for utleverende. Eller ærlig, som jeg ville sagt det.

Det er dette vi skal være. Standupkomikeren må basere seg på det en har opplevd, erfart, følt eller tenkt.

Gjør du ikke det, er du bare en som forteller vitser. Da har det ingen gjenklang hos publikum, og blir tannløst og uten brodd. Da bør du heller kjøpe deg en vitsebok.

Dernest har man misforstått at standup handler om komikerens egne utleverende sannheter. Men det er ikke sannhet. Vi trekker fra og vi legger til. Vi dramatiserer og manipulerer tekst.

For det er det som er yrket vårt, og det er derfor du ler (om du ler, da).

I Hoffs tilfelle, virker det som om hun anmelder en dokumentar eller et foredrag. Det er jeg helt overbevist om at dette ikke var.

Komikere er som musikere og band. Det er egne sjangere og egne stiler. Standupscenen i Norge anno 2022 er uhyre variert.

Alle som sier noe annet, vil jeg utfordre til sverdkamp.

Og vi sparker ikke nedover. Vi blir stadig rikere både i alder, kjønn, etnisitet og tematikk. Og nei, du vil ikke like alle. Men du vil like mange.

I klartekst: At du digger Sigrid Bonde, betyr ikke at du liker Thomas Leikvoll. Men vi bedriver begge standup. Komikere engasjerer deg ulikt, basert på hva dine preferanser for humor er.

Du kan selvsagt oppleve å bli støtt eller krenket på standupshow. Men det kan du også bli på teateret, på konsert, og når du ser på TV. Skulle det skje, går du rolig hjem og tenker at du skal prøve noe annet neste gang.

Det er ikke verre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer