LEDER

La russerne komme

Visumnekt er en farlig vei å gå.

DAGBLADET MENER: Å nekte vanlige russere adgang til Europa vil være en kollektiv straff. Det er grunnleggende illiberalt og tanker som hører hjemme i de mørkeste kapitlene av europeisk historie. Illustrasjonbilde av Elfad Badirkanovs russiske pass, tatt i forbindelse med den såkalte Smykke-saken. Foto: NTB Scanpix
DAGBLADET MENER: Å nekte vanlige russere adgang til Europa vil være en kollektiv straff. Det er grunnleggende illiberalt og tanker som hører hjemme i de mørkeste kapitlene av europeisk historie. Illustrasjonbilde av Elfad Badirkanovs russiske pass, tatt i forbindelse med den såkalte Smykke-saken. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Tirsdag ble det kjent at Tyskland og Frankrike går foran i å avvise forslaget om et generelt visumforbud for russiske statsborgere som vil inn i EU. Det var den estiske statsministeren Kaja Kalle som først luftet ideen, som ble plukket opp av blant annet de baltiske landene og Finland. Tsjekkia og Polen har stanset visumavtaler med Russland i kjølvannet av den russiske invasjonen av Ukraina. Kalle skrev på Twitter at man bør slutte å utstede turistvisum til russere og at det å besøke Europa ikke er en menneskerett, men et privilegium. Tysklands forbundskansler Olof Scholz var tidlig ute og uttalte seg kritisk til forslaget, med en forbilledlig begrunnelse:

«Krigen i Ukraina er ikke vanlige russeres krig. Det er president Vladimir Putins krig. Det er det viktig å holde fast ved», sa Scholz på det nordisk-tyske toppmøtet i midten av august.

Norge har hatt en defensiv innstilling til spørsmålet og avventet hva EU vil gjøre. Det er selvsagt både riktig og viktig at vi har støttet de fleste av de europeiske sanksjonene i protest mot Russlands uhyrlige invasjon. Likevel: Det er like viktig at vi gjør egne vurderinger og setter grenser ved forslag som strider mot våre verdier. Og det er nettopp dette Tyskland og Frankrike nå gjør.

I et felles posisjonsbrev i forkant av utenriksministermøtet i Tsjekkia tirsdag og onsdag advarer de to landene mot å undervurdere hvor sterkt det kan være å «oppleve livet i demokratiske systemer».

- Vår visumpolitikk bør gjenspeile dette og fortsette å tillate direkte kontakt mellom EU og russiske statsborgere som ikke er knyttet til den russiske regjeringen, heter det videre.

Brevet er et viktig signal. Mandag meldte Financial Times at det var flertall blant EUs utenriksministre til å si ja til forslaget om visumnekt. Avisa konkluderte med at de vil si ja å innstille avtalen på møtet i Praha. Nå kan motstanden snu debatten.

Visumnekt er en farlig vei å gå. Vi støtter begrensningene som EU allerede har innført for visum til russiske regjeringspolitikere, embetsmenn og oligarker. Men å nekte vanlige russere adgang til Europa vil være en kollektiv straff. Det er grunnleggende illiberalt og tanker som hører hjemme i de mørkeste kapitlene av europeisk historie.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer