LEDER

Dagbladet mener:

La trumpistene komme til «Debatten»

Hvis vi vil forstå de som støtter Donald Trumps verdenssyn, må vi snakke med dem. Men de må ikke få fremstille ideene sine som ufarlige.

OMSTRIDT: Helge Lurås er redaktør for nettstedet Resett.no. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OMSTRIDT: Helge Lurås er redaktør for nettstedet Resett.no. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Torsdagens utgave av «Debatten» på NRK1 har skapt store bølger, til sist så høye at programleder Fredrik Solvang valgte å deaktivere kontoen sin på Twitter. Kontroversen var knyttet til at Helge Lurås, redaktøren for den omstridte nettstedet Resett, var i studio. Det var mange som mente at Lurås av prinsipp ikke burde vært invitert, fordi Resett har stått for mange av de samme synspunktene som president Donald Trump og tillatt voldsforherligende innlegg i kommentarfeltet sitt. Dette er en forståelig, men like fullt en betenkelig og overformyndersk holdning.

Det er fullt forsvarlig å invitere Lurås til «Debatten». For det første bør synspunkter som eksisterer i samfunnet og deles av mange, som regel få komme frem i offentligheten, bli redegjort for og debattert. For det andre forstår vi ikke trumpismen, en av vår tids mest kraftfulle og skremmende bevegelser, uten å snakke med trumpistene selv. For det tredje kan vi ikke være så skvetne på vegne av det liberale demokratiets ideer at vi ikke tror de står seg i åpent møte med høyrepopulismen.

Når det er sagt, er det krevende å ha en som støtter Trumps verdenssyn i studio. Det stiller høye krav til redaksjon og programleder, som må passe på at Trumps tilhengere ikke får fremstille ideene de forfekter som noe annet og mer ufarlig enn hva de faktisk er. Den jobben ble ikke gjort grundig nok i torsdagens sending.

Både Lurås og FrPs Christian Tybring-Gjedde, en annen Trump-apologet som nominerte den amerikanske presidenten til Nobels fredspris, tok avstand fra stormingen av kongressen og Trumps rolle i opptøyene. Men ingen av dem ble behørig konfrontert av programleder med at Trump tråkket over disse grensene for lenge siden. Gjennom hele sin tid i politikken har Trump forsøkt å underminere den demokratiske prosessen, ved å så tvil om valgresultater og fremstille politiske motstandere som kriminelle. Han har alltid vært åpen om at han synes politisk vold kan være på sin plass, og støttet tilhengere som angrep fredelige demonstranter.

Lurås burde i større grad blitt bedt om å kommentere tidlige og konkrete eksempler på Trumps vilje til å bryte med demokratiske normer og prinsipper. Lurås’ egne påstander om sine meningsmotstandere i Resett, der han skriver at «våre feige motstandere hater Vesten» og «kulturmarxistene har alltid ønsket å ødelegge vestlige samfunn», kunne også være verd å utfordre ham på, når han først sto i studio. Å fremstille de som er uenige med deg som en forrædersk og eksistensiell trussel er som hentet rett ut av Trump-boka. Men den runden må visst vente til neste invitasjon kommer. Hvis den gjør det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer