LEDER

Dagbladet mener:

La trumpistene komme til «Debatten»

Hvis vi vil forstå de som støtter Donald Trumps verdenssyn, må vi snakke med dem. Men de må ikke få fremstille ideene sine som ufarlige.

OMSTRIDT: Helge Lurås er redaktør for nettstedet Resett.no. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OMSTRIDT: Helge Lurås er redaktør for nettstedet Resett.no. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Torsdagens utgave av «Debatten» på NRK1 har skapt store bølger, til sist så høye at programleder Fredrik Solvang valgte å deaktivere kontoen sin på Twitter. Kontroversen var knyttet til at Helge Lurås, redaktøren for den omstridte nettstedet Resett, var i studio. Det var mange som mente at Lurås av prinsipp ikke burde vært invitert, fordi Resett har stått for mange av de samme synspunktene som president Donald Trump og tillatt voldsforherligende innlegg i kommentarfeltet sitt. Dette er en forståelig, men like fullt en betenkelig og overformyndersk holdning.

Det er fullt forsvarlig å invitere Lurås til «Debatten». For det første bør synspunkter som eksisterer i samfunnet og deles av mange, som regel få komme frem i offentligheten, bli redegjort for og debattert. For det andre forstår vi ikke trumpismen, en av vår tids mest kraftfulle og skremmende bevegelser, uten å snakke med trumpistene selv. For det tredje kan vi ikke være så skvetne på vegne av det liberale demokratiets ideer at vi ikke tror de står seg i åpent møte med høyrepopulismen.

Når det er sagt, er det krevende å ha en som støtter Trumps verdenssyn i studio. Det stiller høye krav til redaksjon og programleder, som må passe på at Trumps tilhengere ikke får fremstille ideene de forfekter som noe annet og mer ufarlig enn hva de faktisk er. Den jobben ble ikke gjort grundig nok i torsdagens sending.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer