DEBATT

Frikort:

La unge slippe skatt

Insentivene til å jobbe vil utelukkende komme unge til gode hvis det gjøres riktige tiltak. Derfor bør frikortgrensen økes.

BELØNNING: Det handler om å belønne arbeid og innsats fra tidlig alder av, skriver Ole Jakob Warlo. Foto: Privat
BELØNNING: Det handler om å belønne arbeid og innsats fra tidlig alder av, skriver Ole Jakob Warlo. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I disse dager arbeider tusenvis av unge rundt omkring i Norges land. Mange har sin første sommerjobb, mens andre jobber i en bedrift de har hatt sommerjobb hos i flere år. Fellesnevneren er at de aller fleste vil få lønn for arbeidet de utfører.

DEMONSTRASJON: Politiet raser etter at en oljedemonstrasjon i Henningsvær skapte lange køer langs fylkesvei 816. Video: Heidi Johansen Vis mer

Det er bra. Belønningen gir muligheten til å benytte pengene slik man ønsker det. Dette være seg eksempelvis sparing til bolig, kjøp av aksjer eller spontant forbruk.

Dagens skattesystem er innrettet slik at man slipper å betale skatt på en lønn under 65 000 kroner i året. Selv om mange ikke vil tjene like mye som dette på arbeidet de utfører, vil fortsatt noen unge bli nødt til å betale skatt. Sånn burde det ikke være. For å oppfordre unge til å stå i jobb trengs de riktige insentivene.

Da må man også kunne få beholde mer av egen inntekt. Dagens frikortgrense er for lav. Den kan heller virke som en motivasjonsdempende faktor.

Hvis innsats skal belønnes burde ikke en student med deltidsjobb skattlegges for å spe på med inntekter ved siden av studiene. Ved å først øke frikortgrensen til 100 000 kroner vil flere kunne ha en deltidsjobb uten å måtte betale skatt for det.

Slik får man dra nytte av jobben sin grunnet riktige insentiver, som igjen generer arbeidserfaring og ansvar.

Dyrt er det heller ikke. Provenytapet for å øke frikortgrensen til 100 000 kroner estimerer Finansdepartementet for å ligge på 715 millioner. Det er lite for en ordning som kan sørge for å flere unge inn i arbeidslivet. Et arbeidsliv man skal tilbringe mange år av sitt voksne liv i.

Å øke frikortgrensen er derfor en billig investering, som på sikt burde heves til 250 000 kroner. FpU er i alle fall positive. Det handler tross alt om å belønne arbeid og innsats fra tidlig alder av.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer