DEBATT

Sanna Marin:

Lær av Sanna

Hva slags politikere kommer vi til å få hvis media, politikere og andre gjør ikke-saker til skandaler?

SENKE SKULDRENE: Det må være lov å slappe av, senke skuldrene og slippe seg løs. Jeg er overbevist over at mange andre topp-politikere hadde hatt godt av å gjøre det samme, skriver innsenderen. Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva
SENKE SKULDRENE: Det må være lov å slappe av, senke skuldrene og slippe seg løs. Jeg er overbevist over at mange andre topp-politikere hadde hatt godt av å gjøre det samme, skriver innsenderen. Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter flere videoer hvor Finlands statsminister, Sanna Marin, danser på fest og fremstår beruset, har det stormet i medier over hele verden. Flere har omtalt det som en skandale og Marin gikk med på å ta en narkotest etter hendelsen. Denne viste seg å være negativ.

Men dette er ingen skandale - ei heller noe å beklage for den finske statsministeren. At en 36-åring drikker alkohol og har en fest med vennene sine er ikke et problem. Heller ikke når det er statsministeren som gjør det.

Egentlig burde politikere over hele verden lære av Marin. Det er viktig å ha et sosialt liv ved siden av politikken. Som Sigbjørn Aanes helt korrekt uttalte til Dagbladet: «Det eneste disse videoene viser er at Finland har en statsminister som mange kan relatere til».

Som statsminister har man enormt mye ansvar og er under konstant press fra alle kanter. Det må være lov å slappe av, senke skuldrene og slippe seg løs. Jeg er overbevist om at mange andre topp-politikere hadde hatt godt av å gjøre det samme.

Selvsagt har politikere et spesielt ansvar for hvordan man opptrer. Som folkevalgt er man nødt til å vektlegge etikk ekstra sterkt. Når en svindler til seg pendlerboliger, trikser med skatten eller trakasserer andre er det et alvorlig problem. Uskyldig dansing er ikke det.

Det er fristende å stille spørsmål ved om en ville reagert på samme måte dersom det var en mannlig statsminister som hadde gjort det samme. Menn i mektige posisjoner fester hele tiden. Jeg har aldri sett fest og dansing fra menn i seg selv ha vært gjenstand for kritikk.

Dersom den finske statsministeren hadde blitt nødt til å gå av på grunn av uskyldig dansing med venner på fest vil det være svært uheldig. Selv om hun leder landet, må hun kunne ha et privatliv, og det burde ikke være noe problem å dra på nattklubb med venner.

En bør ikke lage skandaler av alt. I sommer gjorde blant annet Dagbladet et stort nummer ut av at Emilie Enger Mehl var på SUP-brett uten flytevest. Hva slags politikere kommer vi til å få hvis media, politikere og andre gjør denne type ikke-saker til skandaler?

Media, politikere og andre som forsøker å fremstille Sanna Marins festing og dansing som en skandale: Ta dere sammen! Det finnes svært mange langt viktigere kamper å ta der ute.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer