LEDER

Dagbladet mener:

Lærere skal ikke være redde

Både Høyre og SV kommer med for enkle løsninger på voldsproblemet i Oslo-skolen.

FOR LETTVINT FRA HØYRE OG SV: Det er ikke noe motsetningsforhold mellom å holde voldelige elever vekk fra lærere og medelever, og å forstå og forebygge volden i Oslo-skolen. Foto: Berit Roald / NTB
FOR LETTVINT FRA HØYRE OG SV: Det er ikke noe motsetningsforhold mellom å holde voldelige elever vekk fra lærere og medelever, og å forstå og forebygge volden i Oslo-skolen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Antallet volds- og trusselhendelser mot ansatte i Oslo-skolen ble femdoblet mellom 2015 og 2019. Nå går Høyre ut og vil ha lavere terskler for å utvise elever fra skolen, også over lengre tid. Partiets talsmann for utdanning og kultur i Oslo, Mehmet Kaan Inan, sier at det er viktig at vold mot lærere slås hardt ned på, uansett. Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, mener det er bedre å prøve å hjelpe unge voldspersoner enn å utvise dem. Dette er, hver for seg, handlingsmåter som ikke er tilstrekkelige.

Høyres utspill har et snev av «lov-og-orden»-populisme, der det å beskytte de uskyldige og straffe de skyldige er det sentrale. Selv om Kaan Inan også trekker fram behovet for å forstå årsak og virkning bak vold i skolen, sier han også at det sittende byrådet bruker for mye tid på dette. Men det er vanskelig å se for seg at det er mulig å bruke «for mye» tid på å forstå de bakenforliggende faktorene for det som på alle måter er en bekymringsfull økning i antallet volds- og trusselepisoder. Den som utviser en elev fra skolen, løser ikke problemet på annet enn svært kort sikt. Eleven får ikke hjelp til å bli mer veltilpasset eller finne andre måter å uttrykke frustrasjon på, og strukturene forblir de samme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer