Det var forstemmende å høre helse- og omsorgsministeren i NRKs Politisk kvarter tirsdag morgen. Ingvild Kjerkol skyldte på andre, klarte ikke å presentere argumentene for regjeringens avgjørelse og heller ikke kunne hun sannsynliggjøre at Folkehelseinstituttet (FHI) kan kutte så mye som statsbudsjettet legger opp til på noen forsvarlig måte. Da hun påpekte at direktør Camilla Stoltenberg er leder for sine egne ansatte og dermed implisitt anklaget henne for å tale sin syke mors sak, var inntrykket befestet: Regjeringen tror ikke egentlig at det er så farlig om FHI ikke er i stand til å gjøre jobben sin.

De fattige drømmer om smuler
Stoltenberg varsler så tydelig det er mulig å gjøre uten samtidig å varsle sin egen oppsigelse. Statsbudsjettet innebærer betydelige kutt for FHI, hele 40 prosent av deres budsjett må enten omstilles eller kuttes på litt over ett år. Instituttet har tilbudt sluttpakker til alle ansatte, får ikke erstatte noen som slutter og må kvitte seg med en firedel av alle ansatte på ett år. Derfor er Stoltenberg høyt på banen, ikke bare i NRK, for å slå alarm om at budsjettkuttene sannsynligvis vil føre til at FHI ikke klarer å utføre sine lovpålagte oppgaver.
- Det jeg sier er at det er ekstremt høy risiko for at vi ikke klarer det - spesielt hvis det skjer noe uforutsett, sier Stoltenberg til FriFagbevegelse.

Må styrke rettshjelpen
Akkurat nå er tre samtidige epidemier under oppseiling; influensaviruset, RS-viruset og coronaviruset sprer seg i økende takt. FHI må tåle kutt etter de store ekstra bevilgningene som de fikk under pandemien, problemet er at det skjer for raskt og for mye. Direktøren varsler at neste år kommer til å bli ekstremt krevende og risikofylt. Vi mener dette framstår ekstremt risikabelt.
Kjerkol har rett i at ingen av partiene på Stortinget har funnet plass til vesentlig mer til FHI enn regjeringen har, i sine alternative budsjetter. Samtlige norske toppolitikere bør få en flau smak i munnen når de snakker om beredskap etter å ha vedtatt kuttene i FHI.
Det tas viktige grep for å bedre beredskapen i Forsvaret og på sykehusene neste år. Vi er på vei ut av en pandemi som allerede er evaluert og der Koronakommisjonen nettopp pekte på at FHI var for dårlig forberedt. Det framstår uforståelig og læringsresistent at norske politikere nå brutalt prioriterer ned helseberedskap og overvåkning.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!