KOMMENTARER

Coronaviruset:

Langt fram til full åpning i Oslo

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er en forsiktig general. Hvert trinn i åpningen av Oslo skal være basert på medisinske kjensgjerninger. Veien mot større frihet blir seig og lang.

ÅPNINGSPLAN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterte i dag om coronasituasjonen og hvilke tiltak som skal gjelde fremover i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ÅPNINGSPLAN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterte i dag om coronasituasjonen og hvilke tiltak som skal gjelde fremover i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De siste seks ukene har smittetallene i Oslo falt betydelig. Fra et nivå på 900 smittetilfeller om dagen er det nå nede på 140. Antall innlagte på sykehus med covid-19 ligger derimot nokså stabilt på rundt 100 personer. Nesten 23 prosent av Oslo-borgerne har fått sin første vaksine, mens litt over 5 prosent har to stikk.

GJENÅPNING: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen presenterer trinn en i gjenåpningsplanen for hovedstaden. Vis mer

Smitte, innleggelser og antall vaksiner er de tre faktorene som styrer Oslos corona-politikk. Helsebyråd Robert Steen sier den tredje smittebølgen er slått ned i hovedstaden. Byrådsleder Johansen pekte særlig på nedgangen i antall smittetilfeller da han lanserte en plan i fem trinn for åpning av Oslo.

Oslo har nå vært nedstengt i et halvt år med harde virkninger som har rammet bevegelsesfrihet, sosial omgang, skolegang, studier, næringsliv, underholdning og kultur. Oslos politikere skryter av hvordan byens innbyggere har vist utholdenhet, og den rosen har de solid grunnlag for.

Denne disiplinen er interessant når man tenker på at Oslo er Norges mest sammensatte og komplekse bysamfunn. Her står ulikheter, skillelinjer og motsetninger i kø. Byen har store etniske og religiøse minoriteter, dramatiske forskjeller mellom øst og vest når det gjelder økonomi, helse og levealder, utallige subkulturer og en ung befolkning.

At denne fargerike flokken opptrer noenlunde samlet, viser at Oslo faktisk er et levende fellesskap. Det er også en lærdom å ta med seg videre. En særdeles verdifull lærdom. Tenk på byer som Malmö eller Göteborg der sosiale og etniske konflikter lammer muligheten for fellesskap.

Byrådsleder Johansen har et tydelig mantra når det gjelder gjenåpningen av hovedstaden: Det skal ikke bli nødvendig å rulle disse tilbake til en ny sosial istid. Det er bedre at åpningen tar noe lengre tid enn at den må settes i revers.

Derfor var det bare noen smuler byrådslederen hadde å by på under pressekonferansen på tirsdag. Det viktigste er at taket for personer i private sammenkomster heves til totalt ti. Samtidig understreket han regjeringens anbefaling på seks personer. Utendørsarrangementer blir tillatt for ti personer, samt inntil 20 deltakere på organiserte idretts- og fritidsaktiviteter utendørs for personer under 20 år.

Planen har fem trinn. Det viktigste er trinn to. Allerede i neste uke vil Raymond Johansen gi det han kaller en løypemelding om dette nivået. Trinn to innebærer åpning av blant annet treningssentre, butikker, kjøpesentre, idrettshaller, museer, restauranter og kafeer. Skjenking blir da tillatt til klokka 22.

– Men dere, det er helt avhengig av smittesituasjonen. Hvis smitten øker, antall innleggelser øker, eller vaksineringen ikke går i det tempoet det skal, ja, da må vi utsette neste trinn, advarte byrådslederen.

Her legger Oslo opp til en annen strategi enn den regjeringen har fulgt. Regjeringen har til nå satset på raske rykk framover ved lavere smitte, og like kjapp retrett når virusets motstand er blitt for sterk.

Byrådet i Oslo velger en marsj som er noe saktere og tyngre, men uten retrett. Hvis den går etter planen. Også Raymond Johansen og byrådet kan bli fristet til å lempe på reguleringene for tidlig.

Alle corona-strategier er avhengige av vaksineprogrammene. Bare når vaksinens resultater er sterkere enn virusets evne til å spre sykdom, vil det være mulig å se slutten på denne runden.

Det innebærer at det kan komme alvorlige og ubehagelige overraskelser i de neste ukene og månedene. Globalt er antall smittede, syke og døde raskt stigende. For tida med en smitteeksplosjon i India der en særegen virusvariant gjør større skade enn andre varianter.

I denne situasjonen må alle belage seg på at kampen mot covid-19 ikke kan vinnes raskt eller bare i Norge. Så lenge sykdommen herjer hvor som helst på kloden er det overhengende fare for mutasjoner og nye sykdomsbølger. Også her.

En god og friere norsk sommer er ikke siste kapittel i fortellingen om den nye pesten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer