DEBATT

Gjenåpningen av Norge

Lar virusene blomstre

Karantenereglene er blitt en vits når helsemyndighetene ikke tar hensyn til virusets egenskaper, men tenker helt populistisk.

SÅRBAR SITUASJON: At helsemyndighetene ikke forstår sin besøkelsestid, men åpner opp for mer smitte, det skjønner ikke jeg, skriver Bjørg Marit Andersen, tidligere smittevernoverlege. 11. juni dannet de seg lange køer på Svinesund. Foto: Torstein Bøe / NTB
SÅRBAR SITUASJON: At helsemyndighetene ikke forstår sin besøkelsestid, men åpner opp for mer smitte, det skjønner ikke jeg, skriver Bjørg Marit Andersen, tidligere smittevernoverlege. 11. juni dannet de seg lange køer på Svinesund. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 32.59% Første dose: 63.97%
Bjørg Marit Andersen
Bjørg Marit Andersen Vis mer

Det er nå nærmest full gjenåpning av det norske samfunnet. Grensekontrollen med «hull som i en sveitserost» har sviktet mesteparten av tiden og åpnes nå helt som i fjor sommer og høst.

Karantenetid og -sted er blitt en vits når helsemyndighetene ikke tar hensyn til virusets egenskaper, men tenker helt populistisk. Det gjør at folk ferierer rundt om i Norge i sin «isolasjons- eller karantenetid» og smitter ned lokal befolkning.

Vaksinasjonssertifikat er i seg selv også nærmest en vits så lenge symptomløse vaksinerte kan dra med seg smitte av minst fem nye bekymringsfulle varianter (Alfa, Beta, Gamma, Delta og Delta pluss) og en rekke nye (Epsilon, Zeta, Theta, Iota, Kappa og Lambda) som ligger i kø – til og fra over landegrensene.

Sertifikatet forteller om vaksiner som vi ikke helt vet den beskyttende effekten av, siden de er laget for den første globale virustypen. For eksempel vet vi ikke hvor lenge immuniteten varer – måneder eller år, hvilke virusvarianter den virker mot, om immunsvekkede personer har beskyttelse av vaksinen og om vaksinasjon med samtidig spredning i samfunnet kan selektere for nye, verre varianter.

Det indiske deltaviruset som nå dominerer i Storbritannia og er i stor fart inn i Norge medfører økt smitte, kan være farligere, gir andre symptomer og sykdom hos barn og unge, og smitteførende tilstand kan vare lenger. Under norske forhold kan dette føre til svikt i karantene og isolasjon.

UTBRUDD: Smittetallene i Grimstad øker hyppig og dette sier ordfører Beate Skretting om situasjonen. Video: Fredrik Hagen. Reporter: Stian Drake Vis mer

Derfor er det svært viktig at grensekontroll, testing, smitteoppsporing, 14 dagers karantene og annen kontroll blir strammet til (mange grenseoverganger har bare vært betjent i vanlig arbeidstid om dagen). Munnbind og minst to meters avstand og fortsatt håndhygiene bør være norsk standard i det offentlige liv (butikker, samlinger, kollektivtransport osv.) over hele landet, særlig nå i turistsesongen med stor mobilitet.

I fjor sommer, 24. juni, var det i alt bare 17 koronatilfeller i hele landet. Ett år seinere er det ca. 270 nysmittet per dag – dvs. mer enn ti ganger antallet i fjor på samme tid. I dag har 22 kommuner utbrudd, 122 kommuner vaker rundt en flat trend og bare fire kommuner har synkende trend.

Dette viser at coronasituasjonen er sårbar og usikker på grunn av en høy trend av nysmitte – til tross for den beste årstid med tanke på å bekjempe viruset. At helsemyndighetene ikke forstår sin besøkelsestid, men åpner opp for mer smitte, det skjønner ikke jeg!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer