DEBATT

Gjenåpningen av Norge

Lar virusene blomstre

Karantenereglene er blitt en vits når helsemyndighetene ikke tar hensyn til virusets egenskaper, men tenker helt populistisk.

SÅRBAR SITUASJON: At helsemyndighetene ikke forstår sin besøkelsestid, men åpner opp for mer smitte, det skjønner ikke jeg, skriver Bjørg Marit Andersen, tidligere smittevernoverlege. 11. juni dannet de seg lange køer på Svinesund. Foto: Torstein Bøe / NTB
SÅRBAR SITUASJON: At helsemyndighetene ikke forstår sin besøkelsestid, men åpner opp for mer smitte, det skjønner ikke jeg, skriver Bjørg Marit Andersen, tidligere smittevernoverlege. 11. juni dannet de seg lange køer på Svinesund. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå nærmest full gjenåpning av det norske samfunnet. Grensekontrollen med «hull som i en sveitserost» har sviktet mesteparten av tiden og åpnes nå helt som i fjor sommer og høst.

Karantenetid og -sted er blitt en vits når helsemyndighetene ikke tar hensyn til virusets egenskaper, men tenker helt populistisk. Det gjør at folk ferierer rundt om i Norge i sin «isolasjons- eller karantenetid» og smitter ned lokal befolkning.

Vaksinasjonssertifikat er i seg selv også nærmest en vits så lenge symptomløse vaksinerte kan dra med seg smitte av minst fem nye bekymringsfulle varianter (Alfa, Beta, Gamma, Delta og Delta pluss) og en rekke nye (Epsilon, Zeta, Theta, Iota, Kappa og Lambda) som ligger i kø – til og fra over landegrensene.

Sertifikatet forteller om vaksiner som vi ikke helt vet den beskyttende effekten av, siden de er laget for den første globale virustypen. For eksempel vet vi ikke hvor lenge immuniteten varer – måneder eller år, hvilke virusvarianter den virker mot, om immunsvekkede personer har beskyttelse av vaksinen og om vaksinasjon med samtidig spredning i samfunnet kan selektere for nye, verre varianter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer