KOMMENTARER

Krisemåling for Senterpartiet:

Latteren har stilnet

Trygve Slagsvold Vedum ligger an til å gjøre historiens dårligste valg for Senterpartiet. Det kan han takke seg selv for.

IMPULSIV: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedums manglende impulskontroll gjør at han sliter Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IMPULSIV: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedums manglende impulskontroll gjør at han sliter Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Senterparti-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum begynner å likne en studie i manglende politisk impulskontroll. Det har kostet partiet hans dyrt.

For 50 år siden gjennomførte Stanford University et interessant forsøk. Marshmallow-eksperimentet ble det kalt.

Det gikk ut på at en rekke barn fikk lagt en marshmallow foran seg med følgende beskjed: du kan spise denne nå hvis du vil, men dersom du venter i femten minutter får du to marshmallows i stedet for én.

- DÅRLIGSTE NOENSINNE: Politisk kommentator i Dagbladet, Sondre Hansmark, om Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiets historisk dårlige måling. Programleder: Bjørge Dahle Johansen. Bilder / video: NTB / Dagbladet TV Vis mer

Oppfølgingsstudier viste at de barna som klarte å vise impulskontroll og vente 15 minutter hadde bedre levekår seinere i livet enn de som ikke klarte det, selv om effekten er diskutabel.

Trygve Slagsvold Vedum er nok en av dem som ikke ville klart å vente. I hvert fall om vi skal se hvordan han fullstendig manglet magemål før stortingsvalget i fjor. I en slags barnslig eufori lo og lovet Vedum seg til nye høyder på meningsmålingene. Nå har nok latteren stilnet.

For et år siden viste Ipsos partibarometer for Dagbladet at Senterpartiet hadde 19,3 prosent av velgerne i ryggen. Nå er det skrumpet inn til usle 4,7 prosent. Hvis målingene skulle slå til ved neste stortingsvalg, vil det være tidenes dårligste for Senterpartiet.

Det er som om Vedum kastet en tung metallkule sinnssykt høyt opp i luften som nå faller ned igjen og holder på å banke ham under sperregrensen.

At ingen i Senterpartiet så ut til å reflektere over denne åpenbare faren, er bevis på dårlig strategisk håndverk. Før valget var det nesten ikke en eneste sak Senterpartiet ikke ville vokse på. Distriktsopprør, sinne over høyere drivstoffpriser, irritasjon over et samfunn som forandrer seg og frykt for globalisering: Senterpartiet er valget for deg, ville Vedum vise.

Resultatet er at Senterpartiet og Vedum har skapt et prosjekt som står så lett til hoggs at det er utrolig. Han er prinsen som absolutt alle klarer å målbinde for tiden. Han måles bestandig opp mot det han lovet før valget, ikke nødvendigvis hvordan han håndterer de pågående krisene i Norge og verden rundt oss.

Det virker rett og slett ikke som om at Vedum tenkte et øyeblikk på at livet i regjering ikke alltid går som planlagt. Det er en av grunnene til at Dagbladets kommentaravdeling ga han terningkast to på innsatsen de første åtte månedene som finansminister.

Den politiske virkeligheten er nemlig helt forandret sammenliknet med for et år siden. Sakene som Senterpartiet vokste opp i skyene på er enten ikke så viktige lenger, eller så leverer de ikke det de lovet til velgerne.

Saker som ikke oppfattes så viktig for tiden er oppløsning av kommuner og fylkeskommuner. Snarere vitner det om et parti hvor lederen sitter på pengesekken i finansdepartementet og deler ut penger til kjepphester.

Saker som oppleves som viktige for Sp-vennlig innstilte velgere, som å få ned strøm- og drivstoffprisene, har ikke Vedum økonomisk handlingsrom til å løse.

Det er vanskelig å komme unna disse forklaringene på hvorfor Vedum ligger med brukket rygg.

Bakgrunnstallene viser at det er to retninger velgerne hans heller vil ta en å stemme på Senterpartiet: til de borgerlige partiene, og til gjerdet.

Mer enn hver femte Senterparti-velger ved stortingsvalget i fjor sier nå at de vil stemme på et av de borgerlige partiene Høyre, Frp og Venstre. Over 85 000 velgere ser ut til å forlate Vedum til fordel for den «gamle» regjeringen.

Selv om både Rødt og SV går fram sammenliknet med valgresultatet, er ikke det nok til å veie opp for fallet til regjeringspartiene. Til sammen mister Arbeiderpartiet og Senterpartiet 23 mandater. Det gir også borgerlig flertall på denne målingen. Dersom den hadde slått til, ville Jonas Gahr Støre vært byttet ut med Erna Solberg. Dermed er det overveldende flertallet og overtaket venstresiden fikk ved valget i fjor, borte.

De store vinnerne er Høyre og Frp. Høyre og Erna Solberg har lenge gjort det godt på meningsmålingene, og har siden desember i fjor vært større enn Arbeiderpartiet dersom du ser på et månedlig gjennomsnitt av alle meningsmålinger.

Frp og Sylvi Listhaug har på sin side endelig begynt å vokse på avskallingen og brutte løfter fra Vedum. Det er ikke sikkert velgerne enda har glemt at Frp satt i regjering i nesten åtte år, selv om Frp forsøker sitt beste å overbevise om det, men nå ser velgerne ut til å ha hatt dem i fryseboksen lenge nok.

At Senterpartiet på et år har falt med 15 prosentpoeng på målingene på et år, og har mistet 19 av 28 mandater siden valget, må være en hendelse for historiebøkene. Ikke minst vil det være en viktig lærdom for partiledere, spinndoktorer og rådgivere som tror at det går an å vokse inn i himmelen uten å ha en plan for turen den vanskelige turen ned igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer