KOMMENTARER

Revolusjonen i Hviterussland

Latterliggjort av folket

Da den hviterussiske diktatoren Aleksandr Lukasjenko gikk til et desperat motangrep mot opposisjonen søndag, ble han gjort til latter. 200 000 demonstranter viste ham at keiseren er uten klær, skriver Morten Strand.

Belarusian President Alexander Lukashenko chairs a meeting on construction industry in Minsk, Belarus August 14, 2020. Andrei Stasevich/BelTA/Handout via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.
Belarusian President Alexander Lukashenko chairs a meeting on construction industry in Minsk, Belarus August 14, 2020. Andrei Stasevich/BelTA/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvem som til slutt ler sist i dette hviterussiske dramaet er imidlertid ikke klart. Ennå kontrollerer Lukasjenko trolig politiet og de militære. Og hva vil Russlands president Vladimir Putin gjøre? Vil Lukasjenko prøve å sette inn sine militære styrker for å slå ned opprøret? Vil Putin, som ser på folkelige revolusjoner som selve satans verk, sette inn sine militære styrker for å sikre at diktaturet vinner, og at Hviterussland skal forbli en del av Russlands innflytelses-sfære? I hvert fall inntil videre. Spillet om makta er høyt, og står nå og vipper. Det kan gå alle veier.

At Lukasjenko er desperat er det ingen tvil om. Mens han søndag tørket svetten foran noen tusen tilhengere, en del av dem statsansatte, tvunget til å delta på arrangementet, sa han:

- Hvis dere ødelegger Lukasjenko, ødelegger deres første president, så vil det bety begynnelsen på slutten for dere.

Selvbildet dette tegner er urovekkende. For det første så er det neppe et sunnhetstegn å omtale seg selv i 3. person, som «Lukasjenko». For det andre er det å true folket med undergang ikke noe man lærer på skoler i markedsføring. Det hjelper neppe for å selge produktet «Lukasjenko». Og for det tredje så sa han at Nato står klar til å utnytte situasjonen, og invadere fedrelandet, en paranoid løgn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer