Krigen i Ukraina

Latvia for Putin

Latvia kaster ut den anti-putinske TV-stasjonen Dozjd. Det burde de ikke ha gjort.

PUTIN APPLAUDERER: Denne gangen for Latvia. Foto: AFP / NTB
PUTIN APPLAUDERER: Denne gangen for Latvia. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

I sin streben etter å tjene den gode sak har Latvia blitt det godes verste fiende. Beslutningen om å stanse lisensen til den fremste russiske opposisjonelle kanalen Dozjd til å publisere i landet, er ubegripelig. Beslutningen tjener russiske myndigheter og Putin-staten, stikk i strid med det som åpenbart har vært hensikten.

SKYTES NED: Ukraina har klart å stoppe en stadig større andel av russiske luftangrep. Det skyldes stadig mer treffsikre våpensystem, ifølge pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

I sommer ble Dozjd jaget fra Russland. Deres lisens til å publisere ble trukket tilbake, og deres journalister var i fare for å bli arrestert, etter de nye lovene som forbød alle alternative stemmer i Russland. Journalist-kollektivet Dozjd tok ta beslutningen om å gjenoppstå med den langt på vei russiskspråklige latviske hovedstaden Riga om sin hovedbase.

Det var en etter forholdene lykkelig beslutning. Nettbaserte Dozjd var i en årrekke de russiske opposisjonelles hovedkanal til et russisk publikum. Kanalen sender nyheter og debatter med et balansert, og ikke krigs-krakilsk, innhold, slik de lineære TV-kanalene i Putins Russland nå gjør. Kanalen har 18,5 millioner unike brukere, 63 prosent av dem i Russland. Det gjør den til en viktig premissleverandør for forståelsen av krigen i Ukraina, og av Putins regime, overfor russerne.

Latvias medieregulator refererer til «nasjonal sikkerhet» for å begrunne at de stenger ned kanalen. «Feilen» den har gjort er at en nyhetsanker sa at han håpet at kanalens rapportering om overgrep og kaos under den russiske mobiliseringen i høst ville mobilisere folk til å «hjelpe mange i tjeneste med blant annet med utstyr og fasiliteter ved fronten». Dessuten snakket han om «vår hær».

Man skal lese bibelen som faen hvis man tolker dette som russisk krigspropaganda. Dozjds publikum er russere, hovedsakelig i Russland. Kanalen Dozjd henvender seg til russere, og det å ønske tvangsrekrutterte landsmenn beskyttelses-vester og varme klær i en hær uten det mest elementære utstyr, er kanskje ubetenksomt, men ingen forbrytelse. Og «vår hær» er åpenbart en forsnakkelse. Det er ingen som helst tvil om kanalen Dozjds posisjon i forhold til krigen i Ukraina.

Den tidligere svenske statsministeren Carl Bildt, den kanskje tydeligste anti-putinske stemmen i EU de siste 15 åra, har bedt Latvia omgjøre sin beslutning. Det samme har en samlet russiske opposisjon, og nå sist det latviske journalistlaget gjort. Og Moskva bruker Latvias velmente feilslutning for alt hva den er verdt i sin propaganda.

Dagbladet oppfordrer regjeringen til å ha en klar holdning til denne saken, og til å formidle den klart og tydelig til latviske myndigheter.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer