Vi er akkurat ferdig med diabetesmåneden november. Og nå kommer desember med alle sine fristelser. Diabetes gir økt risiko for hjerteinfarkt, kroniske sår og flere typer kreft. I Norge rammer sykdommen ca. fire prosent av befolkningen. Kosthold har, sammen med fysisk aktivitet og vektreduksjon, et stort potensial både i forebygging og behandling av diabetes type to.
Både i Norge og i utlandet, blant annet i USA og Canada, anbefaler pasientforeninger og offentlige retningslinjer, samt store universiteter, at kostholdet inneholder både fullkorn, belgvekster, rotgrønnsaker, nøtter og frukt i lite bearbeidet form ved diabetes.
Oppsummert forskning viser at disse matvarer gir bedre blodsukkerkontroll og forebygger senfølger ved diabetes, og ikke minst kan forebygge sykdommen i seg selv. I USAs nye kostholdsråd, fra 2020, utpekes fullkorn som like viktig for helsen som frukt og grønt.
Ingen seriøse fagpanel eller pasientenes interesseorganisasjoner anbefaler et såkalt lavkarbokosthold som behandling eller forebygging av diabetes. Samtidig florerer det myter, blant annet fremmet av helsepersonell i norske medier, om at fullkorn og andre stivelsesrike matvarer bør helst unngås. Slike myter bidrar til karbofobi og bidrar neppe til bedre folkehelse. Vi håper at både leger og folk flest er kritiske og lytter til seriøse fagpanel. Diabetesforbundet har flere gode artikler for på sine nye nettsider.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger