Hurdalsplattformen

Legger opp til rovdrift på naturen

Regjeringen er mer opptatt av å utnytte naturen enn å verne om den.

NATURKRISE: Espen Barth Eide (Ap) får en tøff jobb som miljøminister. Satsingen på natur er mindre ambisiøs enn på klima, som han får mest kritikk for. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
NATURKRISE: Espen Barth Eide (Ap) får en tøff jobb som miljøminister. Satsingen på natur er mindre ambisiøs enn på klima, som han får mest kritikk for. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert

Klima og natur skal være rammen rundt all politikk, heter det i Hurdalsplattformen. Det er et utsagn den nye regjeringen vil bli konfrontert med ofte de neste fire åra, særlig når det gjelder klima. Natur kommer stadig litt i skyggen av den store klimadebatten, tross at FN har slått fast at naturkrisen er like truende for menneskers livsgrunnlag og en bærekraftig utvikling. Det kan hende det er derfor natur- og miljøtiltak heller ikke i denne regjeringen er tatt på tilstrekkelig alvor.

AKUTT: I statsbudsjettet som ble lagt fram tirsdag 12. oktober foreslår regjeringen å bruke ti millioner kroner på å forbedre miljøet i Oslofjorden. Naturvernforbundet mener summen bare er «symbolske småpenger». Video: Fredrik Myhre /WWF. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Støre-regjeringen er mer opptatt av å utnytte naturen enn å verne om den. I punkt etter punkt prioriteres næringsinteresser; når det gjelder veiutbygging, arealplanlegging, skogvern og rovdyrpolitikk. Det skal bli lettere å bygge ut i strandsonen, ikke vanskeligere. Halvparten av de truede artene lever i skog, men skogvern skal bare skje der skogbruket ikke har interesse av å hogge. Regjeringen går inn for en enda mer restriktiv rovdyrpolitikk, kanskje ikke så overraskende med Sp i førersetet, men likevel en skremmende kortsiktig interessepolitikk på bekostning av artsmangfold.

Verden opplever en naturkrise som truer livsviktig biomangfold, og som er merkbar også i et land som skryter i turistreklamen av å ha uendelig med uberørt natur. En tredjedel av norske elver er i dårlig stand, og vi har ødelagt minst en tredjedel av myrene våre. Oslofjorden har fått kollapse uten at noen har enset alarmen fra fagfolk som i årevis har advart om blant annet høstpløying i landbruket og trålfiske. Tiltakene som settes inn skulle tyde på at man har all verdens tid og kan utrede seg ut av krisa. Pengene som følger med ville knapt reist en bjelke i et kulturhus.

Det er grunn til å spørre om den mangelfulle innsatsen og ressursbruken er det velgerne ønsker, enten de bor i byer eller distrikter. Nordmenn er ikke bare glad i naturen, de lever og bor i tett kontakt med den og ser ødeleggelsene på nært hold i form av nedbygging og forurensing. Det truer bebyggelse i form av flom og ras. Vi tror Sp-velgere er vel så opptatt av disse endringene som urbane velgere, men det er ressursene som avgjør og mangelen på en overordnet vilje.

Mange stiller spørsmål ved om regjeringen kan nå sine ambisiøse klimamål. Når det gjelder naturkrisa kan det synes som det skorter på både ambisjoner og løsninger. Det nødvendige taktskiftet uteblir. Å hevde at natur er rammen rundt all politikk, er i hvert fall en stor overdrivelse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer