LEDER

Legger til rette for personlig berikelse

KS-styrelederens lukrative rekke av fylkeskommunale verv, viser at også lokalpolitikken må ta en runde med seg selv.

KUTTER VERV: Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KUTTER VERV: Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Samtidig som debatten flyr høyt om stortingspolitikernes frynsegoder, viser det seg at det kan balle på seg andre steder i politikken også.

Gunn Marit Helgesen er ikke bare styreleder i KS – kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon. Dagbladets oversikt viser at Helgesen i tillegg har samlet seg opp sju ulike fylkespolitiske verv som Høyre-politiker, i tillegg til at hun er styreleder for Sparebankstiftelsen Sør.

Dermed har hun ikke bare den solide årslønna for fulltidsjobben i KS på 1,5 millioner kroner. Hun får også totalt 757 000 kroner for de fylkespolitiske vervene og 85 000 for styrelederjobben. I tillegg deler Høyre i Vestfold og Telemark ut partistøtten direkte til fylkestingsrepresentantene, 107 000 per snute. Totalt beløper dermed årlig lønn og godtgjørelser seg for Helgesen til 2,45 millioner kroner.

Riktig så mye blir det ikke likevel, for da Dagbladet konfronterte Gunn Marit Helgesen med den lange lista, fortalte hun at hun skal kvitte seg med noen av dem.

Det er ikke ulovlig å arbeide mye, for så vidt heller ikke å ta på seg mer arbeid enn det er naturlig for de fleste å makte. Likevel blir det tydelig at politikerne også på lokalplan har satt opp et system som kan legge til rette for personlig berikelse.

Det er svært viktig at også lokalpolitiske verv får en skikkelig godtgjørelse. Lokalpolitisk engasjement er velkomment, og arbeidet kan være tidkrevende – ofte på ugunstige tidspunkt. Likevel må både enkeltpersoner og partiene passe på at vervene ikke til slutt framstår som en opphopning av inntekter.

KS-styrelederens posisjoner ble til sammen til litt for mange gode kort på hånda, slik at det var naturlig å legge noen av dem tilbake i bunken.

Etter skandalene på Stortinget og regjeringsapparatet med reiseregninger, etterlønn og pendlerboliger, må også lokalpolitikken passe på. Her er det ganske sikkert også grunnlag for å gå gjennom ordninger og praktiseringen av dem. De må tåle et kritisk blikk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer