KOMMENTARER

Leiesoldater er i skuddet for tida

Jihadister fra Midtøsten er nå i Nagorno-Karabakh.

I GRUS: Lida Sarksyan (t.v.) fikk huset sitt i Nagorno-Karabakhs hovedstad Stepanakert totalt ødelagt etter et aserbajdsjansk artilleriangrep lørdag. Her trøstes hun av en nabo. Foto AP/NTB
I GRUS: Lida Sarksyan (t.v.) fikk huset sitt i Nagorno-Karabakhs hovedstad Stepanakert totalt ødelagt etter et aserbajdsjansk artilleriangrep lørdag. Her trøstes hun av en nabo. Foto AP/NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Tidligere denne måneden ankom en frysebil den tyrkisk-syriske grensa, lastet med likene av 52 syriske menn, drept i en krig rundt 140 mil unna. De døde var leiesoldater fra tyrkisk-støttede militser i Syria, rekruttert for å kjempe for Aserbajdsjan i den pågående krigen mot Armenia.

Den amerikanske avisa The Washington Post intervjuet forleden en fetter av 38-åringen Mahmoud Najjar, en av de drepte. Liket av Najjar var merket med tallet 12. Fetteren fortalte at 38-åringen hadde jobbet på en tekstilfabrikk i Aleppo og var blitt tilbudt å slåss i Aserbajdsjan for en, i syrisk sammenheng, skyhøy lønn – 2000 dollar i måneden. Tekstilarbeideren inngikk i sjokktroppene som skulle ta tilbake deler av den armenske enklaven Nagorno-Karabakh, men ble drept i kamp rett etter at han var kommet.

Fetteren mener Najjar var helt uforberedt på jobben han skulle gjøre og at han dro utelukkende på grunn av penger.

- Hvem ønsker å dra til Aserbajdsjan, hvem vet hvor Aserbajdsjan er? spurte fetteren i telefonintervjuet med The Washington Post.

HARDE KAMPER: Dette bildet er søndag gitt til pressen av det armenske forsvarsdepartementet. Bildet viser angivelig en aserbajdsjansk stridsvogn som blir angrepet av armenske styrker. Foto: Armenian Defense Ministry Vis mer

Dette er bare én av en rekke historier som har kommet fram de siste ukene. Alt tyder på at Tyrkia driver en svært så omfattende rekruttering av syrere til krigen i Nagorno-Karabakh. Flere internasjonale medier har rapportert det samme, det har også fransk etterretningsvesen. Flere av soldatene tilhører den tyrkisk-støttede militsen Den frie syriske hær, og mange har fortalt at de tok jobben fordi de trodde de skulle være vaktstyrker ved aserbajdsjanske oljeinstallasjoner.

Tyrkerne har ikke bare hentet leiesoldater direkte fra Syria. I desember i fjor begynte Tyrkia å sende syriske militssoldater til Libya for å kjempe for den FN-støttede regjeringen i Tripoli – også med tilbud om høy lønn. Flere tusen ble satt inn i kampen mot opprørsgeneral Khalifa Haftar. Nå er mange av disse soldatene videresendt til Aserbajdsjan.

Aftenposten, som har vært i kontakt med en av syrerne som slåss i Aserbajdsjan, har gjennom søk på sporingssida Fligthradar24 funnet ut av det har gått flere fly fra Tripoli til Aserbajdsjans hovedstad Baku den siste tida, sjøl om det ikke er noen direkte flyrute mellom de to landene.

Det er uklart hvor mange syriske leiesoldater som befinner seg i Aserbajdsjan. Den syriske eksilgruppa SOHR mener det dreier seg om minst 1500.

Både Tyrkia og Aserbajdsjan nekter for bruk av syriske leiesoldater, og hevder at det er armenerne som bedriver en slik virksomhet. Det er foreløpig ikke kommet meldinger som kan bekrefte dette. Trenger armenerne soldater, vil de trolig ha nok av frivillige i den armenske diasporaen, som bor spredt over en halv verden.

Russland, som er alliert med Armenia, men som gjennom mange år har sendt våpen til begge de to krigførende partene, har ligget relativt lavt og prøvd å få til en våpenhvile. Men russerne er bekymret for at voldelige islamister kan finne bakveien inn i Russland gjennom å slåss i Aserbajdsjan. 6. oktober sa Sergej Narysjkin, sjef for den russiske utenlandsetterretningen (SVR) at «hundrevis eller tusenvis» av «leiesoldater og terrorister fra Midtøsten» truet den regionale stabiliteten.

Og russerne har trolig all grunn til å være bekymret. Mange av leiesoldatene som nå befinner seg i Nagorno-Karabakh, er nemlig ihuga jihadister.

Leiesoldater har eksistert så lenge det har vært krig i verden. I Midtøsten har man de siste åra først og fremst fokusert på amerikanske kontraktørselskaper som Blackwater, men nå har ikke minst Tyrkias nyosmanske ambisjoner ført til at leiesoldatvirksomheten griper langt mer om seg.

Leiesoldater har operert både i Irak og Syria. Iran har brukt afghanske sjiamuslimer på den syriske slagmarken, kurdiske militser har utlendinger i sine rekker, også nordmenn. Nå kan det fra kurdisk side hevdes at mange av utlendingene slåss fordi de støtter kurdernes sak og hater islamister, men disse soldatene er jo en slags leiesoldater uansett.

I Jemen bruker begge parter i krigen leiesoldater, det samme gjelder i Somalia. I juni ble det også kjent at Tyrkia og Qatar hadde rekruttert 2000 somaliere for å slåss i Libya. Omtrent samtidig kom det meldinger om at 200 jemenittiske leiesoldater hadde ankommet Libya. Ifølge medierapporter var disse blitt skysset via Tyrkia, under dekke at de var skadde soldater som skulle få medisinsk behandling.

På Khalifa Haftars side i Libya slåss blant andre et ukjent antall sudanere og flere hundre leiesoldater fra det russiske selskapet Wagnergruppa. De sistnevnte opererer med president Putins fulle støtte.

Leiesoldater er i skuddet for tida.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer