DEBATT

Prisvekst og avgifter:

Leker gjemsel med velgerne

Mens næringslivet og folk flest merker prisøkningene hver eneste dag, velger Senterpartiet å gjemme seg.

- HOLDER VELGERNE FOR NARR: Ap og Sp har stemt imot alle forslag i Stortinget om reduksjoner i drivstoffavgiftene. De har holdt velgerne for narr, og nå gjemmer de seg for å slippe å stå til ansvar, skriver innsenderen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- HOLDER VELGERNE FOR NARR: Ap og Sp har stemt imot alle forslag i Stortinget om reduksjoner i drivstoffavgiftene. De har holdt velgerne for narr, og nå gjemmer de seg for å slippe å stå til ansvar, skriver innsenderen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ap/Sp-regjeringen vedtok i desember de største skatte- og avgiftsøkningene på over 20 år, og vi har siden fått en cocktail av økte priser på både strøm, matvarer og drivstoff. Hver uke ser vi nye prisrekorder på drivstoff.

FANT RESTER: Dette fant de i søket etter flyet i kanalen i Rotterdam. Video: Håvard Tanche-Larsen Knutsen. Reporter: Kaja Storrøsten. Vis mer

Norge tjener nå enorme beløp på de høye olje- og gassprisene, og da mener Frp at vi må fjerne hele drivstoffavgiften i denne ekstraordinære situasjonen. Dessverre er Frp alene om dette standpunktet.

TV 2 og NRK har forsøkt å invitere til debatt mellom Sp og Frp om drivstoffavgiftene, men Sp har valgt å skygge unna. Ingen av Senterpartiets åtte statsråder, 18 statssekretærer eller 28 stortingsrepresentanter kunne eller ville delta i debatter om prisrekordene forrige uke.

Mens næringslivet og folk flest merker prisøkningene hver eneste dag, velger Senterpartiet å gjemme seg.

16. februar sa daværende finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik, til TV 2 «Det vi kan bidra med er å redusere avgiftene». Måneden etter, 10. mars, sa finansminister Vedum til NTB: «Det er sykt dyrt. Det er helt elleville høye priser», og videre: «Dersom situasjonen fortsetter, så må regjeringen ta grep».

At de da ikke vil møte til politisk debatt om temaet i juni, mener jeg er respektløst overfor både næringslivet og folk flest. Høye priser er ikke noe som kan detaljstyres av politikere, men det er politikerne som styrer avgiftene. Land som Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannia, Spania, Irland, Polen og Nederland har alle valgt å redusere avgiftene, og Frp mener vi bør gjøre tilsvarende i Norge, men uten å få støtte.

Det synes vi er rart. I valgkampen i fjor, da prisene var 10 kroner lavere enn de er nå, lovet Ap lavere drivstoffavgifter i distriktene, mens Sp ville redusere drivstoffavgiftene for alle. Likevel har Ap og Sp stemt imot alle forslag i Stortinget om reduksjoner i drivstoffavgiftene.

De har holdt velgerne for narr, og nå gjemmer de seg for å slippe å stå til ansvar.

Senterpartiet må nå komme fram fra sitt gjemmekontor, og forklare næringslivet og folk flest hvorfor de ikke «tar grep nå som situasjonen fortsetter», for å bruke Vedums egne ord fra 12. mars.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer