Hjemløs av tvangslidelsen OCD

Lett å skylde på pasienter som ikke blir friske

Hva skjer med pasienter som ikke opplever at hjelpen hjelper, spør psykolog Jørgen Flor etter å ha lest om hjemløse Susanne.

IKKE OVERRASKET: Artikkelforfatter Jørgen Flor har lest Dagbladets sak om hjemløse Susanne, som lider av tvang. Foto: Paal Audestad
IKKE OVERRASKET: Artikkelforfatter Jørgen Flor har lest Dagbladets sak om hjemløse Susanne, som lider av tvang. Foto: Paal Audestad Vis mer
Publisert

Jeg føler meg som en byrde, sier Susanne. Dagbladets sak om jenta som strever med å bli frisk fra sin tvangslidelse er vond lesning. I tillegg til en grusom lidelse, opplever hun og mange andre pasienter en skam over å ikke «lykkes» med behandling. Det kan ødelegge alt håp om noen gang å bli frisk.

Å oppleve en psykisk lidelse er skamfullt. Mange pasienter tar på seg skylden for å ha blitt syk, tenker at de ikke fortjener hjelp eller opplever dårlig selvfølelse på annet vis. De modigste tør å be om hjelp. De heldigste får god hjelp raskt. Men ingen hjelp eller hjelpere kan garantere suksess. Hva skjer med pasienter som ikke opplever at hjelpen hjelper?

Psykologisk behandling hjelper stadig flere. Men noen ganger fungerer ikke behandlingen, selv om behandlere og pasienten har gjort det de skal. Det er ingen mirakelkur, som Susanne helt riktig påpeker.

Det er fremdeles lett å «skylde på» pasienter som ikke blir friske. At det er pasientene som ikke passer tilbudet, at de ikke er «motiverte», ikke møter til timer eller den verste merkelappen av alle: pasienten er behandlingsresistent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer