KOMMENTARER

Charlie Hebdo:

Lett å tenke at terroristene vant

Over fem år etter terrorangrepet er det ikke mange som våger å tegne profeten Muhammed.

RETTSSAKEN STARTER: Før helgen startet omsider rettssaken etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo i 2015. Det har ikke skortet på solidaritet, men hverdagen har likevel blitt vanskelig for dristige karikaturtegnere. Foto: REUTERS / Yoan Valat / Pool / Scanpix.
RETTSSAKEN STARTER: Før helgen startet omsider rettssaken etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo i 2015. Det har ikke skortet på solidaritet, men hverdagen har likevel blitt vanskelig for dristige karikaturtegnere. Foto: REUTERS / Yoan Valat / Pool / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det begynte med noen respektløse tegninger, fortsatte med død, og kommer nok til å ende med dom og fengselsstraff. Før helgen startet rettssaken mot de medsammensvorne i terroraksjonen mot satirebladet Charlie Hebdo, etter å ha vært utsatt på grunn av coronasituasjonen. Den skal etter planen vare til 10. november.

Attentatmennene, brødrene Chérif og Saïd Kouachi, var islamistiske ekstremister som søkte hevn etter at bladet hadde trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed, og tolv mennesker lå døde igjen etter angrepet morgenen 7. januar 2015. To dager senere tok Amedy Coulibaly, en IS-tilhenger og venn av Kouachi-brødrene, flere gisler inne på et jødisk supermarked i Paris, og drepte fire av dem, samt en politimann.

Det var et traume for Frankrike og for store deler av verden, og rettssaken som nå er i gang, kommer neppe til å bli den avslutningen mange ville hatt behov for. Det er for mange og for mye som mangler. Kouachi-brødrene og Amedy Coulibaly ble alle drept av politiet kort tid etter terroraksjonene. Tretten menn og en kvinne sitter på tiltakebenken, og er anklaget for forskjellige former for medvirkning til angrepene. Tre av de tiltalte er ikke til stede: Hayat Boumedienne, kjæresten til Amedy Coulibaly, flyktet til IS’ territorium kort tid før angrepene. Det samme gjorde Mehdi og Mohamed Belhoucine, som antas å ha blitt drept i Syria eller Irak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer