Det er alltid beleilig å skylde på andre, men det er ikke regjeringen som undergraver Oslos rolle som klimaforbilde. Den jobben gjør Oslos byråd helt selv, skriver innsenderen. Her er byrådet fotografert i fjor. Fra.v.: Einar Wilhelmsen (MDG). Victoria Marie Evensen (Ap), Hanna Marcussen (MDG), Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap), Robert Steen (Ap) Omar Samy Gamal (SV), Rina Mariann Hansen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV).
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Det er alltid beleilig å skylde på andre, men det er ikke regjeringen som undergraver Oslos rolle som klimaforbilde. Den jobben gjør Oslos byråd helt selv, skriver innsenderen. Her er byrådet fotografert i fjor. Fra.v.: Einar Wilhelmsen (MDG). Victoria Marie Evensen (Ap), Hanna Marcussen (MDG), Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap), Robert Steen (Ap) Omar Samy Gamal (SV), Rina Mariann Hansen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Oslo og klimapolitikken

Leverer store ord men lite resultater

De fleste kommuner klarer å kutte utslipp, men Oslo henger etter.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sveinung Rotevatn
Sveinung Rotevatn Vis mer
Marit Kristine Vea,
Marit Kristine Vea, Vis mer

Andrew P. Kroglund spør i Dagbladet 10. september om regjeringen «vil Oslo til livs» fordi det ikke er fattet en statlig investeringsbeslutning for karbonfangst ved Oslos energigjenvinningsanlegg. Han spekulerer i om «regjeringen er redd for å gi byrådet i Oslo en storseier, som vil føre Oslo til topps i internasjonal klimasammenheng».

Ingen av delene har rot i virkeligheten. Vårt viktigste oppdrag som politikere er å stanse klimaendringene, og fra regjeringen legger vi aktivt til rette for at byene skal lykkes i klimapolitikken.

For noen år siden fantes det knapt statlige midler til kollektivtransport, ingen lokal myndighet til å fjerne parkeringsplasser, sette miljøkrav til taxi, lage miljøsoner i sentrum eller til å ha miljødifferensiert bomring. Med Venstre ved makten har byene både fått frihet til å velge virkemidler, og støtte til å gjennomføre dem.

Med andre ord har Oslo aldri hatt bedre forutsetninger for å kutte utslipp. Likevel går utviklingen i hovedstaden feil vei.

Vi vet at verden i løpet av ti år minst må halvere utslippene, og at for hvert eneste år med utsettelser, så blir jobben større og kostnadene høyere.

Regjeringen har bestemt at Norge skal gå foran i klimaarbeidet. Både ved å kutte utslipp selv, og ved å utvikle de løsningene som trengs for at andre land kan følge etter i et høyt tempo. Men Norge er ikke mer enn summen av vår felles innsats, fra enkeltpersonen, til kommunen, næringslivet og nasjonale myndigheter. Vi ønsker derfor at Oslo – og alle andre norske kommuner skal lykkes i sitt klimaarbeid. En seier for Oslo ville være en seier for oss – og for alle som bryr seg om at vi skal lykkes i klimakampen.

Kroglund skryter av at Oslo har en av verdens mest ambisiøse klimamålsettinger. Det han unnlater å nevne er at de ambisiøse målene ikke nås, snarere tvert imot. Fra 2016 til 2018 økte klimagassutslippene i Oslo med rundt 4,5 prosent, ifølge tall fra Miljødirektoratet. Samtidig går utslippene nasjonalt ned for fjerde år på rad.

Det betyr at de fleste kommuner klarer å kutte utslipp, men at Oslo henger etter. Dette på tross av at Venstre i regjering har sørget for store klimaframskritt som også burde gi drahjelp hovedstaden. Vi har transformert bilparken. I dag er nær halvparten av alle nye biler på veiene utslippsfrie elbiler. Vi har satset på tog og kollektivtrafikk, og vi har gjort det dyrere å forurense og billigere å ta miljøvennlige valg i hverdagen.

MYSTISK: Forskere ved Monterey Bay i California kan være et steg nærmere en løsning på klimakrisen. Reporter: Christian Wehus. Video: Kameraone Vis mer

Det faller med andre ord på sin egen urimelighet at det skal være regjeringens skyld at Oslo ikke lykkes i klimapolitikken.

At økte utslipp skyldes mangel på et karbonfangstanlegg, slik Kroglund hevder, stemmer heller ikke. Både byrådet og regjeringen har visst at en realisering av karbonfangstanlegg i Oslo ligger lenger fram i tid.

Det er alltid beleilig å skylde på andre, men det er ikke regjeringen som undergraver Oslos rolle som klimaforbilde. Den jobben gjør Oslos byråd helt selv. Etter fem år ved makten har de levert store ord, men lite resultater. Det inviterer ikke til troverdighet. Det er utslippskutt og ikke retorikk som tar oss videre i klimakampen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer