LEDER

Ligg unna de vernede vassdragene

Hvis kraftdebatten var et stigespill, er dette som å ramle ned igjen til start.

VANNKRAFT: Det er behov for mer kraftutbygging i Norge, men de som tror at vernede vassdrag er stedet å starte må lide av politisk korttidshukommelse. Bilde fra Geiranger. FOTO: Lise Åserud / NTB / NTB
VANNKRAFT: Det er behov for mer kraftutbygging i Norge, men de som tror at vernede vassdrag er stedet å starte må lide av politisk korttidshukommelse. Bilde fra Geiranger. FOTO: Lise Åserud / NTB / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Med rekordhøye strømpriser har utbygging av vernede vassdrag i Norge igjen kommet på agendaen. Stortingsrepresentant Frank Sve (Frp) tar ordet i en artikkel i Klassekampen nyttårsaften, hvor han ber om å se på verneplanene på nytt. Han får støtte fra representanter for begge regjeringspartiene, som sier det er naturlig å se på de vernede vassdragene når regjeringens energikommisjon skal begynne sitt arbeid.

Det er behov for mer kraftutbygging i Norge, men de som tror at vernede vassdrag er stedet å starte må lide av politisk korttidshukommelse.

De siste åra har Norge hatt en stor utbygging av vindkraft på land. Det har gitt økt produksjon – og sterke protester. Motkreftene har mobilisert så heftig at den politiske viljen til å bygge ut mer vindkraft nesten er forsvunnet på Stortinget.

En av de ivrigste motstanderne er nevnte Frank Sve. I en debatt om havvind i fylkesutvalget i Møre og Romsdal i august fjor uttalte han, ifølge Sunnmørsposten: «Eg er så eitrende imot vindkraft. Vi har ikkje bruk for det. Ja, eg blir dårleg berre eg høyrer om det».

Nå vil samme mann bygge ut vernede vassdrag, som skapte enorme protester på 1970-, 1980- og 1990-tallet. Norsk miljøbevegelse i dag er på mange måter etablert med utgangspunkt i kampen for bevaring av vassdragene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer