LEDER

Corona:

Like rolig når smitten øker

Politisk er det lett å forstå at myndighetene ikke vil legge flere byrder på folk. Erfaringen så langt er likevel at myndighetene ikke har klart å stanse spredningen av mutantviruset eller dempe veksten i smitten.

KLAR: Helse og omsorgsminister, Bent Høie, informerer om at vaksinert helsepersonell kan få unntak fra karantene for å gi nødvendig behandling. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Smittetallet øker i stadig raskere tempo. Det fører med seg flere innleggelser som truer kapasiteten i en rekke sykehus. Halvparten av landets kommuner rapporterer at de har utfordringer når det gjelder testing og smittesporing. En fersk måling viser at AstraZeneca-saken har svekket nordmenns vilje til å ta vaksine. Stadig flere unge blir alvorlig syke av covid-19.

Helseminister Bent Høie er like rolig når han fastslår at vi er i en tredje smittebølge som er mer krevende enn de to foregående. Han vil ikke innføre strengere nasjonale tiltak nå. Til det er smittesituasjonen i landet for ulik, mener Høie.

Det er godt å ha politikere med ro og sikkerhet når det er krisetider. En slik holdning kan skape trygghet og tillit. Men det finnes også situasjoner der ro må forenes med handlekraft og forebyggende tiltak. Bent Høies ro og forsiktige strategi kan raskt føre til uro blant folk. Ikke minst der smittepresset i dag er lavt. Skal vi vente med å gi denne delen av Norge god beskyttelse til mutantviruset har bitt seg fast der også?

Ifølge den siste ukerapporten fra FHI ligger andelen av den engelske virusvarianten i hele landet på 72 prosent. Den sørafrikanske har en utbredelse på 3 prosent. Reproduksjonstallet for hele Norge er på 1.4. Med et slikt nivå vil smittetallet doble seg på ti dager. Det var Bent Høie selv som sa dette på pressekonferansen onsdag. Tallet dimensjonerer utfordringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer