Likeverd gjennom utdanning

Den flerkulturelle skolen er blitt normal-skolen i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR FÅ DAGER SIDEN

la Regjeringen frem stortingsmeldingen Mangfold gjennom inkludering og deltakelse. Frihet og ansvar. Utdanning pekes ut som det aller viktigste området for å skape et samfunn der alle har like muligheter.

Over en halv million mennesker i Norge har en mor og/eller far som er født utenfor Norge. Folk med opprinnelse i 208 land bor i Norge i 2004. Bare to kommuner i hele landet var uten ikke-vestlige innvandrere ved inngangen til dette året. Vel 100 000 innvandrere har bodd i Norge mindre enn fem år. Rundt 120 000 barn og unge under 25 år har foreldre som ikke er født i Norge. I den norske skolen undervises det i minst 112 ulike språk.

Den norske skolen anno 2004 har altså elever med bakgrunn i 208 land. Dermed er det mangfoldet disse landene representerer, også en del av de unges virkelighet og erfaringsbakgrunn. Mange av barna er født og oppvokst i Norge, men har likevel en sterk tilhørighet til foreldrenes hjemland - et hjemland barnet selv kanskje aldri har besøkt. Dette er barn og unge som må forme sin egen identitet i møte med flere kulturer - ofte med motstridende forventninger og krav fra storsamfunnet og fra sin egen familie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer