KOMMENTARER

Ny regjering:

Likheten mellom Hamas og Vedum

Jonas Gahr Støre har vært i tøffe forhandlinger før.

ETTER VODKA OG FOTBALL: Utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Sergej Lavrov så flere fotballkamper og drakk vodka om bord på en russisk atomisbryter før det nærmet seg noen løsning på den 40 år gamle konflikten om grenser i Barentshavet. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
ETTER VODKA OG FOTBALL: Utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Sergej Lavrov så flere fotballkamper og drakk vodka om bord på en russisk atomisbryter før det nærmet seg noen løsning på den 40 år gamle konflikten om grenser i Barentshavet. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Når sonderingene mellom de mulige regjeringspartnerne Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV begynner på Hurdalsjøen i dag, er det en dreven forhandler som leder møtene. Det er en av grunnene til den gode stemningen på Arbeiderpartiets landsstyremøte tirsdag. Møtet ble danset inn med The Feelgood Orchestras versjon av «Celebration» og åpnet med en tale der Jonas Gahr Støre framsto sterk og med større overskudd enn jeg mener å ha sett siden han var utenriksminister.

Den gang løste han verdensproblemer over vodka og fotball. På nittitallet forhandlet Støre fram EØS-avtalen med EU sammen med Gro Harlem Brundtland. Som utenriksminister forhandlet Støre med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og lyktes i å bli enig om den historisk viktige delelinjeavtalen, om grenseboeravtalen og en avtale om fornybar energi og fortsatt fiskerisamarbeid med Russland. Støre forhandlet også med Hamas og med Taliban. På pressekonferansen etter Ap-lederens tale innrømmet han at det finnes noen likhetstrekk med forhandlingene han skal inn nå.

Jeg spurte direkte om Støre kunne sammenlikne det å forhandle med Russland, Hamas og Taliban med å forhandle med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken. Finnes det likhetstrekk i strategi, i frykt og forventninger?

Støre ville dessverre ikke si at Vedum eller Lysbakken liknet veldig på de nevnte motpartene. Men han sa at det er noen likheter likevel. Alle forhandlinger har noen av de samme mekanismene i seg.

Først må man bygge gode relasjoner, sa Støre. De tre rødgrønne partilederne har sittet i regjering sammen før og kjenner hverandre godt. Derfor begynner ikke Ap-lederen på scratch, slik han gjorde da han første gang ringte Sergej Lavrov om det som kunne blitt en diplomatisk og forsvarspolitisk konflikt i Barentshavet. De to så flere fotballkamper og drakk vodka om bord på en russisk atomisbryter før det nærmet seg noen løsning om den 40 år gamle konflikten om grenser i havet. Støre, Vedum og Lysbakken har tilbrakt mye tid sammen, både i regjering og i tida fram mot valget.

Personlige relasjoner sikrer ikke godt humør. Støre har med seg nestleder Hadia Tajik, Lysbakken har med seg nestleder Kirsti Bergstø, og Trygve Slagsvold Vedum har med seg parlamentarisk leder Marit Arnstad inn i sonderingene.

Vedums berømte latter kan overskygges av Arnstads strenge blikk. Er det noen som minner om Hamas på Hurdalsjøen, er det nok nettopp henne. Arnstad er den eneste rundt bordet på Hurdalsjøen som også satt i forhandlingene på Soria Moria, forrige gang de tre partiene ble enige om et grunnlag for regjeringssamarbeid. Den gang var Senterpartiets forhandlingsstrategi å være «veldig alvorlige og veldig bestemte», har Magnhild Meltveit Kleppa innrømmet. Eller «møkk sure», som Kristin Halvorsen har kalt dem. Det var effektivt. Jens Stoltenberg har skrevet om hvordan de tre Sp-damene ikke vek en tomme i ukesvis, før de firte litt i aller siste runde.

Kristin Halvorsen smilte ifølge seg selv for mye. Mot slutten av forhandlingene fikk SV-lederen klar beskjed fra sine egne, om at også hun måtte dempe sitt sprudlende vesen. Hun anstrengte seg for å «se ut som en tordensky» - og fikk viktige seire i innspurten.

Senterpartiets drevne forhandlere var bedre enn SV også på prioritering. Kristin Halvorsen hadde med seg ei lang liste over krav - men der ti krav var like viktige, og hun måtte vike på veldig mye.

Denne gang er SV bedre forberedt. Audun Lysbakken kommer til Hurdalsjøen med en diger bunke dokumenter, på mellom 500 og 1000 sider. Slik har han oversikt over temaene som er viktige for SV - og både hva de selv og de andre partiene mener.

Støres strategi er å lytte. Alle må få snakke ut, sa han tirsdag. I siste Morgenbladet framhever tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik dette som det aller viktigste i regjeringsforhandlinger.

«Hvis lederen av forhandlingene raskt skjærer gjennom og sier 'kan dere godta dette?', blir det dårlig stemning. Partiene må få slippe til om hva de mener en regjeringserklæring skal inneholde på hvert enkelt punkt.»

Når SV og Sp skal enes slikt som rovdyr og olje, må Støre lytte lenge til begge parter for å finne mulige kompromisser. Han må ikke undervurdere deler av Senterpartiets skepsis til SV - eller SVs frykt for å bli slukt av større regjeringspartnere. Derfor må sonderingene handle om de mest krevende temaene, for slik å avklare om det er grunnlag for faktiske forhandlinger. Går prosessen videre, blir de nok enige. Jeg tror de vil klare det.

I Støres tale til landsstyret var sakene han vektla som viktigst, i stor grad saker som de tre partiene kan enes om. Ap-lederen sier optimistisk at han forventer at sonderingene ganske raskt skal gå over i regjeringsforhandlinger - med en påfølgende flertallsregjering.

Det er det eneste som får det til å skjelve litt i Ap-politikeres knær om dagen: De har ingen plan B.

Støre har i alle år blitt parodiert for de samme egenskapene som gjør ham til en god diplomat og forhandler. Som han kunne sagt i en tegning av Roar Hagen: Nå er det tid for dialogue.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer