LEDER

Likner en skandale

Borten Moe viser et bekymringsverdig forhold til åpenhet.

IKKE BEROLIGENDE: – Stortinget fikk all relevant informasjon, sier tidligere oljeminister og Senterparti-nestleder Ola Borten Moe til NRK. Foto: Terje Pedersen / NTB
IKKE BEROLIGENDE: – Stortinget fikk all relevant informasjon, sier tidligere oljeminister og Senterparti-nestleder Ola Borten Moe til NRK. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

NRK avslørte tirsdag at Oljedepartementet visste at oljeleting i Barentshavet sørøst kunne bli tapsprosjekt, men holdt tilbake utregninger for Stortinget før åpningen for slik leting ble vedtatt. Ansvarlig statsråd var den gang Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe. En utregning gjort av Oljedirektoratet før vedtaket viste at inntektene var langt mer usikre enn det som ble grunnlaget for Stortingets beslutning.

– Stortinget fikk all relevant informasjon, sier Borten Moe til NRK.

Det er foruroligende og viser et bekymringsverdig forhold til åpenhet.

Nå offentliggjøres disse opplysningene i forbindelse med Høyesteretts behandling av klimasøksmålet. Greenpeace og Natur og Ungdom mener staten brøt Grunnlovens miljøparagraf da Stortinget åpnet Barentshavet for ny oljevirksomhet. Loven krever nøye vurdering av økonomien i oljevirksomheten før et område åpnes. Miljøorganisasjonene har hevdet at vedtaket fra Stortinget var ugyldig, fordi det ikke var basert på en vurdering av nåverdi. Nå viser det seg altså at en slik beregning var gjort, men aldri nådde Stortinget.

Regjeringsadvokaten beklager ovenfor Høyesterett, at dokumentet ikke har vært lagt fram før. Det burde det, innrømmer Fredrik Sejersted i sitt prosesskriv. Materialet burde vært lagt fram for tingretten i 2017. Det burde også vært forelagt Stortinget før vedtaket i 2013. De nå offentliggjorte e-postene fra Oljedirektoratet, som foretok utregningene, viser også instruering av underliggende etat i strid med god forvaltningsskikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer